Her orienterer statsminister Erna Solberg om koronatiltak under en pressekonferanse om koronasituasjonen. Nå er hun selv bøtelagt for å ha brutt reglene.

Her orienterer statsminister Erna Solberg om koronatiltak under en pressekonferanse om koronasituasjonen. Nå er hun selv bøtelagt for å ha brutt reglene.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Erna Solberg må ut med 20.000 for korona-lovbrudd

Statsminister Erna Solberg (H) ilegges en bot på 20.000 kroner etter 60-årsfeiringen på Geilo i vinterferien.

– Selv om loven er lik for alle, er ikke alle like, sa politimester Ole B. Sæverud da politiet informerte om saken fredag.

Hennes mann Sindre Finnes slapp unna med en påtaleunnlatelse, men statsministeren må tåle en bot på 20.000 kroner etter feiringen.

Politiet har etterforsket hvorvidt det ble begått brudd på enten lokale eller nasjonale smittevernforskrifter i forbindelse med i 60-årsfeiringen på Geilo i vinterferien.

Restaurantbesøk

Solberg har selv fortalt at familien 26. februar dro på restaurant i den tro at det var den beste måten å ivareta smittevernet på. Selv deltok hun ikke på middagen. 

Dagen etter samlet storfamilien på 14 seg, deriblant statsministeren, i leiligheten Solberg hadde leid hvor de spiste sushi.

Beklaget

Uavhengig av etterforskningen har Solberg allerede beklaget at det ble holdt samlinger med flere enn ti familiemedlemmer de to dagene og medgitt at hun ikke hadde god nok kunnskap om regelverket.

– Jeg som hver eneste dag står og forteller om smittevern til det norsk folk, burde kunnet reglene bedre. Men sannheten er at jeg ikke har sjekket reglene godt nok, og dermed ikke fått med meg at når en familie går ut sammen og er flere enn ti stykker, så er det faktisk et arrangement, sa Solberg da NRK meldte om saken.

Fakta om politiets avgjørelse

* Statsminister Erna Solberg er ilagt et forelegg på 20.000 kroner for sin rolle i å gjennomføre middagen på Hallingstuene på Geilo fredag 26. februar.

* Politiet begrunner det med at det er riktig å reagere med straff for å opprettholde publikums tillit til smittevernreglene.

* Solberg deltok selv ikke i denne middagen i Hallingstuene, men politiet mener hun var med på beslutningen om at familien skulle spise ute, at hun kjente til hvor mange som skulle delta og valgte selv hvilken restaurant de skulle bestille bord på.

* For Solbergs ektemann Sindre Finnes er saken avgjort med påtaleunnlatelse. Det betyr at straffansvar er konstatert, men det ilegges ingen reaksjon.

* For restauranten Hallingstuene er saken henlagt.

* Politiet har konkludert med at sammenkomsten med Solbergs familie i en leid leilighet lørdag 27. februar ikke anses som en straffbar overtredelse av forskriften. Politiet mener det er tilstrekkelig uklart om de gjeldende reglene kan omfatte denne sammenkomsten.