Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.comColourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Enorm forskjell i gransking av mobbesaker

I Sverige har et nasjonalt ombud jobben med å sørge for at mobbing i skolene blir etterforsket. Det har resultert i at ti ganger så mange mobbesaker granskes i Sverige som i Norge, skriver TV 2.

I Norge er det Fylkesmannen i de enkelte fylkene som har ansvaret for å sørge for at skolene håndterer mobbing. I fjor ble 134 saker i Norge ettergått, mens antallet granskede saker i Sverige, der mobbeombudet har sterk myndighet, var over 1.300.

Ifølge en av TV 2s kilder, fylkesmann Grethe Hovde Parr i Oslo og Akershus, finnes det ingen varslingsrutiner som gjør at Fylkesmannen får vite om mobbesakene.

– Det er ingen som varsler oss om sånne saker. Det finnes ingen varslingsrutiner for dette som jeg kjenner til, sier Parr.

Tidligere i år foreslo et regjeringsoppnevnt utvalg under ledelse av fylkesmann og tidligere SV-statsråd Øystein Djupedal at Barneombudet kunne få rollen som nasjonal høringsinstans i mobbesaker her til lands. Regjeringen har forslaget til vurdering.

– Vi er villige til å ta på oss jobben som nasjonal klageinstans i mobbesaker, men viktigere enn at vi får den, er det at det opprettes en slik uavhengig funksjon. For dagens system er ikke bra for barn, sa barneombud Anne Lindboe i juni.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har dessuten tatt til orde for at Fylkesmannen, Barneombudet og Utdanningsdirektoratet skal få myndighet til å bøtelegge kommuner og skoleeiere som ikke følger opp mobbesaker.

Sverige fikk sitt nasjonale mobbeombud i 2006.

(©NTB)