Folkehelseinstituttets nye app skal hjelpe myndighetene med smittesporing, men kan også brukes til å varsle brukeren om at han eller hun har vært i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset.

Folkehelseinstituttets nye app skal hjelpe myndighetene med smittesporing, men kan også brukes til å varsle brukeren om at han eller hun har vært i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Drammen en av tre kommuner som skal teste ny smittesporingsapp

Drammen har som en av tre norske kommuner takket ja til å være testkommune for den nye smittesporingsappen.

– Parallelt vil smittevernet i Drammen fortsette det manuelle arbeidet. Slik vil vi kunne sammenligne listene fra appen med de metodene vi har brukt allerede. På den måten kan vi se hvordan appen fungerer. Den skal ikke erstatte arbeidet vi gjør i dag, sa kommuneoverlege John David Johannessen på en pressekonferanse torsdag.

Drammen er testkommune for den nye appen Smittestopp som torsdag ble lansert av Folkehelseinstituttet (FHI). Appen skal gi anonyme data om hvordan grupper beveger seg i samfunnet for å måle effekten av tiltakene mot smittespredning. Det er frivillig å laste ned appen. De som har tatt appen i bruk, får et varsel på telefonen dersom de har vært i nærkontakt med koronasmittede.

I alt 162 personer bosatt i Drammen kommune har så langt fått påvist koronasmitte. Smittevernoverlege Einar Sagberg fortalte at kommunen har brukt mye ressurser på smittesporing, og at de har kontaktet over 700 som har vært i kontakt med koronasmittede personer.

Halvparten må bruke appen

FHI håper flest mulig laster ned den nye appen Smittestopp. Over 50 prosent må ta den i bruk for at det skal monne, ifølge instituttet. Appen finnes foreløpig bare på norsk, men  vil etter hvert komme på flere språk. Den skal gi anonyme data om hvordan grupper beveger seg i samfunnet for å måle effekten av tiltakene mot smittespredning.

Direktør i FHI, Camilla Stoltenberg, sier de ikke kan si noe sikkert om hvor mange som må ta i bruk appen Smittestopp for at den skal fungere som et godt supplement til den smittesporingen som allerede pågår.

– Så vi har sagt at det vil være bra med minst 60 prosent. Vi regner med at det bør være over halvparten for at det virkelig skal monne, sier Stoltenberg.

Skepsis til obligatorisk app

Det ville ha vært veldig inngripende og kunne ha virket mot hensikten å pålegge nordmenn å bruke smittesporingsappen, mener statsminister Erna Solberg (H).

– Vi tror at motstanden mot appen hadde blitt så stor, at jeg tror det er bedre at vi gjør dette frivillig, sa hun under pressekonferansen torsdag ettermiddag.

– Også er vi et land der vi tenker at det er bedre at folk er med på ting, la hun til.

Statsministeren brukte også anledningen til å understreke at personer som er smittet, har plikt til å opplyse om alle man har møtt i perioden man var smittsom.

(©NTB)