Byrådsleder Roger Valhammer varsler flere tiltak i barnevernstjenesten i Bergen.

Byrådsleder Roger Valhammer varsler flere tiltak i barnevernstjenesten i Bergen.

Foto: Marit Hommedal / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Byrådslederen beklager til barnevernsbarn i Bergen

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) lover at byrådet i Bergen skal gjøre alt de kan for at ikke flere barn blir sviktet av barnevernet.

– Jeg beklager på det dypeste. Dere skulle blitt hjulpet lenge før, sa byrådsleder Valhammer under møtet i forretningsutvalget tirsdag, skriver Bergensavisen.

Uttalelsene kommer etter at barnevernssjefen i Bergen, Alette Hilton Knudsen, mandag varslet at hun går av.

Bergens Tidende skriver at det skjer i kjølvannet av krass kritikk mot barnevernet, etter at Statsforvalteren i Vestland avdekket alvorlige mangler i barnevernets oppfølging av en sju år gammel gutt som ble funnet hardt skadd, fastbundet i en seng.

Tirsdag meldte Bergen SV at de fremmer mistillitsforslag mot barnevernsbyråd Katrine Nødtvedt (MDG), og Høyre vurderer å gjøre det samme.

Iverksetter tiltak

I møtet i forretningsutvalget orienterte Valhammer om barnevernssaken. Han opplyste at flere tiltak iverksettes i barnevernstjenesten i Bergen, blant annet et felles byomfattende mottak for bekymringsmeldinger.

Han sier at det er foreslått en stor omstrukturering, der man går fra fire bydelsvise barnevern til ett sentralt. Da vil ressurser kunne frigjøres til forebygging og nye tjenester, mener han.

– Vondt i magen

Byrådslederen varslet også en intern oppfølging av barnevernet i tiden fremover.

Valhammer sa det var umulig å lese rapportene fra Statsforvalteren uten å få vondt i magen, og viste blant annet til barnet på sju år som ble funnet fastbundet.

– Når feil ikke oppdages, handler det om at ledelsen ikke har sørget for gode organisering og rutiner. Det er også byrådets ansvar å legge til rette for dette, sa han.

SV fremmer mistillitsforslag

SV varslet tirsdag morgen at de fremmer mistillitsforslag mot sosialbyråd Katrine Nødtvedt (MDG).

– På en rekke avgjørende punkter i svært grove saker om barnemishandling og omsorgssvikt har Bergen kommune hatt mulighet til å avverge at barn har lidd og kommet til skade. Den plikten har kommunen sviktet i, og det politiske ansvaret for det har fagbyråden på feltet, skriver SV i en pressemelding.

– På grunn av dette har Bergen SVs bystyregruppe ikke lenger tillit til barnevernsbyråden, og vi vil derfor fremme et mistillitsforslag mot byråd Katrine Nødtvedt i førstkommende bystyremøte, sier SVs gruppeleder Mikkel Grüner.

Bystyremedlem Charlotte Spurkeland i Bergen Høyre opplyser til Bergens Tidende at også Høyre vurderer mistillit mot Nødtvedt, og at de skal ha et ekstraordinært møte om saken på torsdag.

(©NTB)