Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ber Oslos nabokommuner innføre samme smitteverntiltak som hovedstaden

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ber Oslos nabokommuner innføre samme smitteverntiltak som hovedstaden

Foto: Fredrik Hagen / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ber kommuner rundt Oslo innføre smittetiltak

Nå ber helseminister Bent Høie alle kommunene rundt hovedstaden innføre flere av de samme tiltakene som Oslo. Høie stiller seg også bak Oslo tiltak.

Byrådsleder Raymond Johansen varslet mandag ettermiddag skjerpede tiltak i kampen mot smitten i hovedstaden. Blant annet munnbindpåbud på kollektivtransport når det ikke er mulig å holde en meters avstand til andre.

– Det betyr i realiteten at alle må ha med seg munnbind om bord, sa Johansen.

Byrådet varslet også et forbud mot innendørs arrangementer med mer enn 50 deltakere uten faste sitteplasser. I tillegg pålegges alle skjenkesteder å ha et system for registrering av gjester for å gjøre smittesporingen mer effektiv.

Byrådsleder Raymond Johansen og Oslo kommune skjerper kravet om bruk av munnbind i kollektivtransporten i hovedstaden.

Byrådsleder Raymond Johansen og Oslo kommune skjerper kravet om bruk av munnbind i kollektivtransporten i hovedstaden.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nødvendig for naboene

Da Høie møtte Oslos nabokommuner til et digitalt møte mandag kveld, var budskapet at flere av tiltakene også er nødvendige for disse kommunene, melder NRK.

– Det gir ikke mening å gå på kollektivtransport i Bærum og vente med å ta på munnbind til du kommer til Oslos grense. Det vil også være vanskelig om arrangementer med over 50 deltakere, der man ikke skal sitte ned, blir flyttet fra Oslo til en nabokommune med akkurat de samme deltakerne, sa Høie i et møte med pressen.

Rett i forkant hadde helseministeren hatt et digitalt møte med Oslo og 19 omkringliggende kommuner om tiltaksnivået.

På møtet ba Høie kommunene, som har mange innbyggere som jobber i Oslo, om å koordinere seg slik at de også kan innføre flere av tiltakene Oslo offentliggjorde tidligere mandag.

Høie sa han fikk positive tilbakemeldinger fra kommunene rundt Oslo om at de raskt skal vurdere tiltakspakken i Oslo og innføre koordinerte tiltak.

På spørsmål fra NTB om det betyr at andre kommuner også bør vurdere å innføre munnbindpåbud, svarer Høie:

– Det ville være klokt om man har mest mulig like regler.

Høie sier at han ikke har satt noen tidsfrist for kommunene til å komme med nye tiltak.

Ordfører Lisbeth Hammer Krog i Bærum kommune sier at utgangspunktet for tiltakene vil være Oslos tiltakspakke.

– Vi har to baner inn til Oslo. Mange bæringer jobber i Oslo og motsatt. Bruk av munnbind gir jeg min fulle tilslutning til. Det er viktig nå at vi har en dugnad på tvers av kommunene, sa hun til NRK etter møtet.

Uenig med Høie

Samtidig som Johansen gjorde rede for tiltakene, markerte byrådslederen at han ikke likte at helse- og omsorgsministeren i helgen varslet at han kunne komme til å overstyre Oslo dersom kommunen ikke følger opp rådene fra Helsedirektoratet. På en pressekonferanse mandag ettermiddag gjentok Høie truslene.

– Vi har muligheten til å overstyre, men det er ikke noe vi ønsker, sa Høie.

– De siste dagene har jeg og Bent Høie vært en smule uenige om noen av tiltakene, sa Johansen. Han la til at en konflikt mellom Oslo og staten vil svekke innbyggernes tillit til politikere, myndighetene og den videre håndteringen av koronaviruset.

Helseminister Bent Høie (H) avviste mandag kveld at han gikk for langt for å få Oslo til å innføre koronatiltak.

– Det synes jeg ikke jeg har gjort, sa Høie mandag kveld på spørsmål fra pressen om han gikk for langt i presset mot Oslo.

– Jeg stiller meg 100 prosent bak pakken Oslos byråd nå har lagt fram, sa Høie.

– Jeg vil takke byrådet for at de nå kommer med en samlet tiltakspakke som er god og tilstrekkelig for å håndtere smittesituasjonen nå, sa Høie.