Nyheter

Det er ikke mulig å opprette en ny nasjonal registerløsning for positive selvtester for på kort tid, ifølge Helsedirektoratet. Kommunene anbefales derfor å ta i bruk digitalt smittesporingssystem.
Det er ikke mulig å opprette en ny nasjonal registerløsning for positive selvtester for på kort tid, ifølge Helsedirektoratet. Kommunene anbefales derfor å ta i bruk digitalt smittesporingssystem.

Ber kommunene ta i bruk digitalt smittesporingssystem

Økt smittetrykk gjør at Helsedirektoratet ber kommunene om å innføre nye testrutiner.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Helsedirektoratet fører økt smittetrykk til stor belastning på kommuner og laboratorier for å få en bekreftende prøve etter positiv selvtest.

«Det er derfor nødvendig å gjøre noen endringer i rutiner for testing for covid-19», står det i brevet.

Her skjer endringene:

  • Endring i rutiner for bekreftende PCR-test ved positiv selvtest for SARS-CoV-2-viruset.
  • Innføring av selvregistrering av positiv selvtest i kommunens digitale smittesporingssystemer.

Ny rutiner for PCR-test

Dette er Helsedirektoratets anbefalte rutiner for PCR-testing:

  • Personer som har mottatt en tredje vaksinedose (oppfriskningsdose/boosterdose), eller som har mottatt to doser koronavaksine og deretter gjennomgått covid-19 i løpet av de siste 3 månedene, bør ikke lenger tilbys bekreftende PCR-test etter positiv selvtest.
  • Personer som ikke har fått oppfriskningsdose kan fortsatt ta bekreftende PCR-test eller bekreftende antigen hurtigtest til profesjonelt bruk på kommunal teststasjon, dersom de har behov for det til koronasertifikat eller av hensyn til videre vaksinasjonsplan.
  • Bekreftende prøve med PCR-analyse anbefales fortsatt til samtlige personer som søker helsehjelp (diagnostisk testing) og i alle tilfeller der en PCR-analyse har betydning for diagnostikk, differensialdiagnostikk og behandling.

Digitalt smittesporingsystem

For å muliggjøre selvregistrering av positive selvtester, samt legge til rette for kommunal og nasjonal oversikt over positive koronatilfeller, ber Helsedirektoratet om at:

  • Kommunene snarest mulig legger til rette for at personer som får positivt svar på en selvtest kan registrere dette i kommunens digitale smittesporingssystem.
  • Kommuner som i dag ikke benytter digitalt smittesporingssystem oppfordres til å ta dette i bruk.
  • Kommunene registrerer alle innmeldte positive selvtester fra og med mandag 24. januar 2022 (eller fra det tidspunkt smittesporingssystemet i kommunen er operativt) og rapporterer dette videre i den samlede rapporteringen til statsforvalterne hver uke, fra og med mandag 31. januar 2022.

I brevet kommer det fram at vel 130 kommuner allerede skaffet eller utviklet systemer slik at innbyggerne selv kan registrere positive prøvesvar fra selvtester, samt registrere nærkontakter.

Ifølge Helsedirektoratet finnes hovedsakelig to aktuelle systemer/leverandører: Remin og KS FIKS.

Begge leverandører opplyser at det er mulig å bestille og ta i bruk løsningen på svært kort tid. I tillegg kommer den tiden og arbeidet kommunen trenger for blant annet å legge lenker på hjemmeside og informere innbyggerne om løsningen.

Samtidig opplyser Helsedirektoratet at data fra selvregistreringsløsningen ikke vil gå som melding til MSIS eller til helsenorge.no. Det betyr at positive prøvesvar fra selvregistrerte selvtester, ikke vil vises i koronasertifikatet.

Powered by Labrador CMS