OSLO 20080218: Nito er bekymret over at få ingeniørstudenter anser kommunen som attraktiv arbeidsplass.
OSLO 20080218: Nito er bekymret over at få ingeniørstudenter anser kommunen som attraktiv arbeidsplass.Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB

Bare 3 prosent av ferdigutdannede ingeniørstudenter søker seg til kommunen

En undersøkelse fra Nito viser at litt over 3 prosent av ingeniørstudentene ønsker seg til kommunen. Det bekymrer studentleder Silje Skyttern.

I studentundersøkelse hos Nito svarer kun 3,2 prosent at de helst ønsker å jobbe i kommune/fylkeskommune når de er ferdig med utdannelsen, viser tall som E24 har fått tilgang til fra Nito.

Det tallet har vært lavt over tid – kun 5,7 prosent ønsket seg til kommunen i 2017, mens det var på 3,8 prosent i 2019. Til sammenligning vil hele 60,1 prosent jobbe i privat sektor.

De tallene gleder ikke studentleder Silje Skyttern i Nito.

– Kommunene sitter på ansvaret for mange viktige samfunnsoppdrag, som vedlikehold av vann og avløpsnettet, samt større byggeprosjekter. Da er man avhengig av ingeniører og kompetanse, sier hun til E24.

Hun er bekymret over at så få anser kommunen som såpass lite attraktiv.

– De bør se til privat sektor for hvordan bedriftene der markedsfører seg. Kommunen oppleves kanskje litt som en svart boks for en del studenter, sier Skyttern.

Ber studentene engasjere seg

Administrerende direktør Rune Aale-Hansen i Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF) er enig i at kommunene bør bli flinkere til å vise seg fram.

Samtidig mener han at også studentene har et ansvar for å engasjere seg. Han viser til samfunnsengasjementet hos mange studenter.

– Som ansatt i kommunene er man jo helt i frontlinjen og får lov til å være med å utvikle samfunnet rundt oss, både gjennom planarbeid, prosjektering, bygging og forvaltning av samfunnskritisk infrastruktur, sier Aale-Hansen i en pressemelding.

Han mener det finnes flust av spennende prosjekter i Kommune-Norge.

– I disse tider med økt oppmerksomhet om bærekraft, pågår også en rekke spennende prosjekter i hele Kommune-Norge om hvordan bidra til mer klimavennlig utvikling av lokalsamfunnene. Dette handler om alt fra utslippsfrie byggeplasser til klimavennlig betong og massivtre, til hvordan redusere strømforbruk i bygg og planlegge for mer miljøvennlig renhold, sier han.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.