Lubna Jaffery har ledet utvalget som har vurdert vedtektene. De leverte sin anbefaling før jul, og nå ligger den på bordet til sentralstyret.

Lubna Jaffery har ledet utvalget som har vurdert vedtektene. De leverte sin anbefaling før jul, og nå ligger den på bordet til sentralstyret.

Foto: Naina Helen Jåmå, VG
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Aps sentralstyre skal diskutere reglene for lokallag

Rakettveksten til Trond Giskes lokallag i Trondheim har skapt et nytt dilemma for Arbeiderpartiet når makten skal fordeles. Nå havner saken hos sentralstyret.

Mandag klokka 12 samles Arbeiderpartiets mektige sentralstyre til møte i Oslo. På bordet ligger en anbefaling de fikk fra det såkalte vedtektsutvalget før jul.

Potensielt kan endringer i vedtektene innskrenke makten til Giskes hurtigvoksende lokallag i Trøndelag.

Stortingsrepresentant Lubna Jaffery har ledet utvalget, som ble opprettet våren 2021.

Oppgaven har blant annet vært å vurdere hvordan man skal vektlegge medlemstall når man fordeler antall delegater til årsmøter og landsmøter. Altså hvor mye makt man får på disse møtene.

Kan innskrenke Giskes makt

Da utvalget ble opprettet, var bakteppet blant annet at ungdomspartiet AUF flere steder hadde vervet medlemmer til 10 kroner og sikret seg det mange mente var uforholdsmessig mye makt i partiet.

De siste månedene har imidlertid problemstillingen også blitt relevant overfor Nidaros sosialdemokratiske forum i Trondheim. Dette lokallaget har hatt en voldsom medlemsvekst etter at tidligere Ap-nestleder Trond Giske tok over som leder.

Lokallaget teller nå over 3.000 medlemmer, ifølge VG , og er landets største. Mange av medlemmene kommer ikke fra Trondheim, hvor forumet har sitt arnested, og dermed dukker igjen problemstillingen om delegater opp.

Endelig beslutning i mai

Jaffery ønsker ikke å si noe til NTB om hvilke anbefalinger de har gitt.

Men hun har tidligere sagt til TV 2 at de ikke vil komme med noen bestemt løsning.

– Sånn som det ser ut nå, så kommer vi til å legge fram ulike modeller som sentralstyret kan se på, og så kan sentralstyret vurdere om det basert på dette er grunnlag for å gjøre endringer i vedtektene, sa hun til kanalen i november.

Flertall i Trondheim

Etter at sentralstyret har behandlet saken, går den videre til landsstyret i Arbeiderpartiet.

Til slutt skal den endelige beslutningen om vedtektene tas på landsmøtet i mai. Inntil da gjelder uansett de gamle reglene.

Nidaros sosialdemokratiske forum har allerede flertall i Trondheim Ap, som totalt har rundt 4.000 medlemmer. Trøndelag har rundt 7.500 medlemmer etter veksten i Giskes lag, ifølge VG.

– Det er riktig at Nidaros vil ha flertall på årsmøtet i Trondheim i februar. Men vi er veldig klare på at våre delegater ikke skal bindes, men stå fritt til å stemme hva de vil. Alle lag i Trondheim skal ha innflytelse på politikken, sier Giske til avisen.

(©NTB)