Pårørende gjør en viktig omsorgsjobb. Tilskuddsordningen skal bidra til å anerkjenne innsatsen, ifølge Helsedirektoratet.

Pårørende gjør en viktig omsorgsjobb. Tilskuddsordningen skal bidra til å anerkjenne innsatsen, ifølge Helsedirektoratet. 

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

19,2 millioner i tilskudd til pårørendearbeid

Tilskuddsordningen skal bidra til å bedre pårørendes situasjon gjennom å styrke pårørendearbeid på individ-, tjeneste- og systemnivå.

Ifølge tall fra Pårørendealliansen er 800.000 pårørende i Norge i dag. Disse tar vare på foreldre, partner, barn, søsken eller andre som trenger hjelp.

I pårørendestrategien og handlingsplanen «Vi – de pårørende 2021–2025» kommer det fram at ulønnet innsats fra pårørende utgjør 136.000 årsverk. Dette er nesten like mange årsverk som de kommunale omsorgstjenestene, som utgjør om lag 142.000 årsverk.

For å bidra til å bedre pårørendes situasjon, lyser Helsedirektoratet nå ut 19,2 millioner kroner i tilskuddsmidler som kommunene kan søke på. Det er 10 millioner kroner mer enn i fjor, og er en del av den kommende opptrappingsplanen for psykisk helse og forebyggings- og behandlingsreformen på rusfeltet.

Søknadsfristen er 15. mars.

Skal forebygge helseproblemer

Tilskuddsordningen skal bidra til å styrke kvaliteten på tjenestene til brukere.

«Dette gjøres gjennom systematisk samarbeid med pårørende, ved å støtte pårørende med krevende omsorgsoppgaver, forbedre deres situasjon og bidra til å forebygge at de utvikler egne helseproblemer. Videre gjøres det ved at barn og unge som pårørende og etterlatte til foreldre eller søsken får ivaretatt sine behov for informasjon og nødvendig oppfølging», skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.

Tildeling av tilskudd avgjøres ved en skjønnsmessig vurdering med utgangspunkt i forventet måloppnåelse.

Det gis tilskudd til:

  • Tidlig identifisering av pårørende
  • Informasjonstiltak og veiledning om rettigheter, muligheter og hjelpetilbud
  • Kompetanseheving og kunnskapsdeling på tjeneste- og systemnivå
  • Utvikling av veilednings- og avlastningstjenester
  • Utvikle lokale planer og etablering av kommunale system for strategisk pårørendearbeid
  • Tiltak i kommunene må etableres ut fra lokale forhold.