Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Søker fellingstillatelse på ulv i boligstrøk

Rendalen kommune har søkt Direktoratet for naturforvaltning (DN) om fellingstillatelse på ulv som opptrer i boligstrøk i kommunen.

-Hvis DN mot formodning ikke finner å kunne innvilge fellingstillatelse, vil kommunen gjerne høre hvilke tiltak DN mener det er riktig å sette inn for å unngå at det skal oppstå alvorlige konflikter mellom mennesker og ulv, skriver Rendalen kommune.


Samtidig med denne søknaden blir DN utsatt for sterkt press også fra motstandere av ulv i Østfold. Arbeidsutvalget i TINE Fellesmeieriet Indre Østfold krever i et brev til DN at ”hele ulvefamilien må fjernes”. Brevet fra TINE inneholder også sterk kritikk mot planene om å bygge gjerder for å holde ulven borte fra husdyrene.


-Vi vil uttrykke sterk uenighet i bruk av ressurser til ulvegjerder som aldri vil løse ulvetrusselen mot hele Østfolds befolkning, heter det.Svært nærgående

Rendalen kommune skriver om ulv ”rundt husvegger og på gårdsplasser flere steder”.


-Ved ett tilfelle var det tre ulver på ferde mindre enn fem minutter før et barn på 13 år skulle gå til skolebussen. Ulvene var bare 8-10 meter fra husveggen og benyttet brøytet vei inne på tunet. Noen hundre meter lenger opp var ulvene i nærheten av to andre barn. Det ene skulle i barnehagen, mens det andre skulle til holdeplassen for skolebussen.


Kommunen opplyser at også ved et par andre tilfeller har det vært ulv i nærheten av gårdsplasser.


-Om ulvene har en unormal atferd skal være usagt, men faktum er ulven nå er svært nærgående. Den skrever over gjerder, går brøytede veier gjennom porter og oppholder seg på gårdstun. Dette er atferd som ikke rimer med hva forskere tidligere har uttalt. Det kan neppe være ønskelig at ulv som har denne type atferd, får anledning til å reprodusere seg.


Ordfører Erling Myhre, som har undertegnet brevet, gjør det klart at kommunen ikke lenger kan ta ansvar for sikkerheten til barn og voksne hvis flere ulver fritt skal kunne oppholde seg i boligstrøk.Kritiske spørsmål

Arbeidsutvalget i TINE Fellesmeieriet Indre Østfold mener det er naivt å tro at det for 10 millioner kroner er mulig å gjerde inn husdyrene i Østfold mot ulv.


I brevet fra TINE stilles det også en rekke kritiske spørsmål, blant annet om hvordan fylkesmannen vil garantere at sluser og åpninger i gjerdene er ”gjenlukket og tette hele året”.


-Hva skjer om ulven skulle forville seg på feil side av gjerdet?


-Vil ulven søke nærmere hus og folk når den ikke lenger får tilgang på beitende husdyr?


-Er det vurdert hvordan hjortedyr vil reagere på strømgjerder i naturen når naturlige tråkk og stamveier sperres?


-Hvem skal vedlikeholde gjerdene?

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.