Den midlertidige demningen som var bygd i forbindelse med rehabilitering av Munkebotsvatnet brast onsdag kveld. 37 hus og 133 beboere ble evakuert.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Den midlertidige demningen som var bygd i forbindelse med rehabilitering av Munkebotsvatnet brast onsdag kveld. 37 hus og 133 beboere ble evakuert.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Den midlertidige demningen som var bygget i forbindelse med rehabilitering av Munkebotsvatnet brast onsdag kveld. 37 hus og 133 beboere ble evakuert.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Den midlertidige demningen som var bygget i forbindelse med rehabilitering av Munkebotsvatnet brast onsdag kveld. 37 hus og 133 beboere ble evakuert.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Den midlertidige demningen som var bygd i forbindelse med rehabilitering av Munkebotsvatnet brast onsdag kveld. 37 hus og 133 beboere ble evakuert. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Den midlertidige demningen som var bygd i forbindelse med rehabilitering av Munkebotsvatnet brast onsdag kveld. 37 hus og 133 beboere ble evakuert. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Den midlertidige demningen som var bygget i forbindelse med rehabilitering av Munkebotsvatnet brast onsdag kveld. 37 hus og 133 beboere ble evakuert. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Den midlertidige demningen som var bygget i forbindelse med rehabilitering av Munkebotsvatnet brast onsdag kveld. 37 hus og 133 beboere ble evakuert. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet undersøker demningsbristen i Bergen

Politiet i Bergen vurderer om de skal starte etterforskning etter at demningen i Munkebotsvatnet i Bergen brast onsdag, med store ødeleggelser som resultat.

En geolog vurderer sikkerheten nedenfor Munkebotsvatnet etter at demningen der brast onsdag kveld. Fremdeles er 133 personer evakuert fra boligene sine, og torsdag ettermiddag ble også Eidsvåg fabrikker, som huser flere bedrifter og et dagsenter for utviklingshemmede, evakuert på grunn av vannet som flommet fra demningen.

Sammen med politiet var geologen torsdag i området nedenfor den ødelagte demningen for å vurdere når det ville være trygt for beboere å vende tilbake, får NTB opplyst fra Bergen kommune.

– De er i området nå og foretar en befaring før området kan bli frigitt, sier kommunaldirektør Anne Iren Fagerbakke i Bergen kommune til NTB.

Vest politidistrikt offentliggjorde torsdag formiddag en tidslinje hvor hele hendelsesforløpet går fram. I rapporten går det også fram at den dramatiske hendelsen skal granskes.

– Politiet har startet en undersøkelsessak for å vurdere om det skal iverksettes etterforskning i saken, skriver politiet i sin oppsummering.

Visste om lekkasjen

Av de 133 evakuerte var det 42 personer som takket ja til Bergen kommunes tilbud om innlosjering på beredskapshotell onsdag kveld. De øvrige ordnet privat overnatting, opplyser politiet.

– Utfallet av denne saken var bra. Vi hadde god oversikt over hvem vi måtte evakuere, sier leder Morten Ørn ved felles enhet for operativ tjeneste i Vest politidistrikt.

Det var ved 20.15-tiden onsdag at den midlertidige demningen i Munkebotsvatnet i Bergen brast, og store vannmasser fosset ut. Lekkasjen var kjent på forhånd etter at det hadde regnet kraftig i dagene før, og 40 husstander i området var da allerede evakuert i løpet av ettermiddagen.

Tross flere preventive tiltak flommet vannet ukontrollert nedover mot Eidsvåg og sjøen da grusdemningen brast. Eiendommer ble oversvømmet og E 39 ble sperret ettersom store stein- og jordmasser ble dratt med av vannet.

Klokka 23.15 på kvelden meldte Vest politidistrikt at de verste vannmengdene hadde passert, og at vannet hadde begynt å avta. Torsdag morgen fikk likevel ikke de evakuerte flytte tilbake før eksperter har vurdert skadene området er påført.

Hva gikk galt?

Nå starter arbeidet med å finne ut hvordan det kunne gå så galt. Spørsmål om hvorfor en demning i Bergen ikke tåler litt kraftig regn, ble stilt torsdag.

– Vi vil se på hvilke vurderinger som er gjort. Det er for tidlig å konkludere med noe som helst, sier Fagerbakke.

Hun sier at selv om det er Bergen kommune som står som byggherre for utbedringen av demningen i Munkebotsvatnet, så er det brukt ekstern entreprenør og rådgivning i forbindelse med arbeidene.

NVE opplyser til NRK at en slik fangdam som brast, ikke behøver noen spesiell godkjenning. Alt annet rundt rehabiliteringsarbeidet skal være gjort i henhold til fastsatte regler.

– Alle forholdene er godkjent av oss, sier leder Lars Grøttå i damsikkerhetsseksjonen i NVE.

Mindre enn fryktet

– Det ser ut til at skadeomfanget er mindre enn fryktet, men nå må vi avklare om det er trygt å sende de evakuerte hjem, uttalte Fagerbakke tidlig torsdag morgen.

Hun sier at store deler av det oversvømte området er friområde, men at også det må kontrolleres før det kan frigis som et trygt område.

Munkebotsvatnet er en del av Stormøllenvassdraget som går fra Sandviksfjellet til utløpet i sjøen ved Elsero. Den nordre demningen er under rehabilitering, og i forbindelse med dette arbeidet ble det bygd en midlertidig demning.

 

 

 

(©NTB)