Kakkelovner, klebersteinsovner og bevaringsverdige ovner er unntatt fra fyringsforbudet. Det finnes om lag 1.000 slike i Bergen per i dag.

Kakkelovner, klebersteinsovner og bevaringsverdige ovner er unntatt fra fyringsforbudet. Det finnes om lag 1.000 slike i Bergen per i dag.

Foto: Thorfinn Bekkelund/Samfoto
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

27.000 vedovner ikke skiftet ett år etter fyringsforbud

Over ett år er gått siden Bergen innførte fyringsforbud i gamle ovner. Nå kommer nye EU-krav.

1. januar 2021 innførte Bergen, som hittil eneste kommune i landet, fyringsforbud i gamle ovner og åpne peiser. 

Samme år ble om lag 3.600 ildsteder skiftet ut, og 400 nye rentbrennende ildsteder ble satt inn i nye boliger.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått skiftet ut over 3.000 gamle ildsteder bare i fjor. Det reduserer nivåene av svevestøv, spesielt på dager med inversjon, skriver byråd Thor Haakon Bakke (MDG) i en e-post til Kommunal Rapport.

Fortsatt gjenstår 27.000

Inversjon betyr at temperaturen stiger med høyden. Da blir den forurensede lufta liggende på bakkeplan. Det gir dårlig luftkvalitet.

Fortsatt er det registrert over 27.000 ikke-rentbrennende ildsteder i Bergen, noe som tilsvarer 21 prosent av ildstedene i kommunen, ifølge tall fra Bergen brannvesen. Om lag 1.000 av disse er kakkelovner, klebersteinsovner og bevaringsverdige ovner som er unntatt fra fyringsforbudet.

Bergen har, som flere andre kommuner også har og har hatt, en panteordning for utskifting av ovner. I vrakpantpotten i Bergen er det fortsatt nok penger til å skifte ut rundt 200 ovner.

Konkluderer med god kvalitet

I desember 2021 var det kaldt, og det ble registrert flere overskridelser av luftkvalitetskriteriene i Bergen enn i samme måned i de foregående tre årene.

Kommunen har ikke vurdert hvordan effekten av fyringsforbudet har påvirket luftkvaliteten. Men i årsrapporten for luftkvalitet som ble lagt fram i slutten av april, konkluderer byrådet med at Bergen likevel hadde god luftkvalitet i 2021.

– Det er ikke planlagt en mer omfattende undersøkelse av effekten av fyringsforbudet. Jeg vil imidlertid legge til at fyringsforbudet også har andre positive effekter, som bedre brannsikkerhet, melder byråden.

Nummer fem i Europa

Selv om vestlandshovedstaden er rangert som nummer fem i Europa på luftkvalitet, har Folkehelseinstituttet anslått at mellom 10–70 dødsfall per år kan tilskrives luftforurensing i form av svevestøv i Bergen.

Byrådet mener den nye kunnskapen om antallet for tidlige dødsfall i Bergen, som kommer fram i årsrapporten for 2021, understreker behovet for skjerpede krav fra nasjonale myndigheter.

Forbyr vedfyring

I 1998 kom kravet om at alle ovner som selges og installeres i Norge skal være rentbrennende. Dette betyr at de skal ha en virkningsgrad på 75–80 prosent. Eldre ovner kan ha en virkningsgrad på rundt 40 prosent.

I år kommer et lignende krav i EU. Flere europeiske byer har også innført lignende vedfyringsforbud som Bergen.

Det danske Folketinget har nylig vedtatt en lov som gjør det mulig for alle kommuner å forby ildsteder som er produsert før 2008 i områder med fjernvarme og naturgass. Loven omfatter om lag 220.000 ildsteder.

I fjor besluttet Danmark at ildsteder eldre enn fra 2003 måtte skiftes til rentbrennende ovner i forbindelse med boligkjøp eller boligskifte.