Kronikk

Grimstad demensskole – en skole for livslang læring

Elevene har demenssykdom, men på Grimstad demensskole lærer de å mestre sykdom og livssituasjon bedre. Det gjør at de også kan bo hjemme lengre.

Kognitiv trening er blant aktivitetene på Grimstad demensskole.
Publisert

Meninger i kronikker står for skribentens regning.

Hvis du fikk en demenssykdom, hva ville du likt å fylle deler av hverdagen din med?

På Grimstad demensskole får elevene mulighet til å være sammen med andre og fortsatt drive med aktiviteter de har likt.

Forskning på skoletilbudet viser at elevenes evne til å kunne klare seg hjemme lengre, ser ut til å bli opprettholdt.

Forskning på slik livslang læring viser at tilrettelagt undervisning kan vedlikeholde og i enkelte tilfeller bedre kognitiv fungering for en periode.

Flere vil få demenssykdom i fremtiden, siden det blir flere eldre. 

Samtidig er det en klar oppfordring om at vi må legge til rette slik at flest mulig kan bo hjemme lengst mulig.

Det skal skje ved at behovet for helse- og omsorgstjenester blir utsatt gjennom bedre planlegging, forebygging og mer målrettede tjenester. Derfor trengs utvikling av nye og mer effektive behandlingstilbud basert på systematisk forskning være nødvendig.

Grimstad demensskole åpnet i 2019 etter inspirasjon fra Aalborg demensskole.

Skoledagen bygger på internasjonal forskning og er organisert etter fire pilarer:

• Fysisk aktivitet som styrketrening, tøyeøvelser og gåturer i variert terreng.

• Trening i hverdagens gjøremål.

• Kognitiv trening som Kims lek, puslespill og quiz.

• Sosialt samvær.

Skolen er åpen to dager i uken for personer med demens i tidlig til moderat fase. Alle er fra Grimstad kommune, og rekrutteres gjennom kommunens demenskoordinator.

I år er det elleve elever i alderen 65–75 år. Skoledagen er fra 09.00–14.30. Elevene er selv ansvarlig for transport til og fra skolen. Noen går, noen kjører bil selv eller blir kjørt av sine pårørende og noen sykler.

Beliggenheten til skolen er i fine omgivelser hvor det også er et hagebruksmuseum og lysløype i nærheten. De som jobber ved skolen, har vært pedagog, helsefagarbeider, fysioterapeut, ergoterapeut og sykepleier.

Elevene som går på Grimstad demensskole bor fortsatt i eget hjem. De har skoletilbudet så lenge de har nytte av det. Det gir en viktig forutsigbar kontinuitet.

Når elever har startet på annen dagaktivitet, har det kommet tilbakemelding fra dagsenterpersonell om at elever som har gått på skolen, er mer åpne om sin demenssykdom, og viser mer initiativ til å delta i aktiviteter.

Grimstad demensskole ble tildelt publikumsprisen under årets SESAM-dager i Stavanger. De er i år også tildelt Månedens høydepunkt i kommunestyret.

I 2021 startet et forsknings- og utviklingsprosjekt finansiert via Norske Kvinners Sanitetsforening fra Stiftelsen DAM. Forskningen ble utført av Senter for omsorgsforskning sør ved Universitet i Agder.

Hensikten var å evaluere Grimstad demensskole og deretter videreutvikle og spre en implementeringsmodell.

Selv om antall mulige respondenter blant elevene var begrenset, så viser analysen at elever ved Grimstad demensskole over tid ser ut til å opprettholde livskvalitet, kognitiv funksjon og grad av selvstendighet i hverdagen.

Forskning på skoletilbudet viser at elevenes evne til å kunne klare seg hjemme lengre, ser ut til å bli opprettholdt.

Funnene fra prosjektet konkluderer med at elever, pårørende og ansatte er fornøyde med modellen.

Pårørende opplever demensskolen som «et friminutt» i hverdagen. Deltakelse ser ut til å ha en positiv betydning for elevene både når de er til stede på skolen, men også ut over skoledagen.

Når innbyggere og kommunene nå bør forberede seg på fremtidens behov, kan implementeringsveilederen for demensskolen være til inspirasjon. Her kan man få ideer som kan brukes ut fra brukernes situasjon og kommunenes allerede eksiterende tilbud.

Vi mener implementering og evaluering av omsorgsmodeller slik som Grimstad demensskole, er avgjørende for en bærekraftig fremtid for Norges helse- og omsorgstjenester.

Powered by Labrador CMS