Nyheter

«Eldre» blir stadig eldre
Alderen for når arbeidstakere og ledere betrakter folk for å være «eldre» i arbeidslivet øker stadig.
I gjennomsnitt mener norske ledere at grensen for å bli betraktet som eldre i arbeidslivet nå 55,5 år. Det er 3,5 år høyere enn i 2003, ifølge Synovates årlige undersøkelse Norsk seniorpolitisk barometer.
Om sjefen synes du er gammel eller ikke, varierer med hvor du jobber. Ledere i det offentlige har en høyere terskel for når de mener folk er eldre. De anslår 57,1 år som eldre. I undervisningssektoren er gjennomsnittet for å bli definert som eldre 57,7 år.
Arbeidstakere mener selv i snitt at grensen for å være «eldre» er 57,7 år. I 2003 betraktet de 55 år som «eldre».
- Datasinker
Norsk seniorpolitisk barometer viser videre at stadig færre ledere mener at eldre arbeidstakere har problemer med å følge med i den teknologiske utviklingen, spesielt med å mestre data og PC. Men direktør i Senter for seniorpolitikk, Kari Østerud er ikke fornøyd med at et flertall av lederne som er spurt, mener at eldre er datasinker.
- I årets undersøkelse faller andelen som mener arbeidstagere over 50 år har dårligere evne til mestre data og PC med 11 prosentpoeng, men det er fortsatt bekymringsfullt at 56 prosent av lederne fortsatt har denne oppfattelsen, sier Østerud.
Få planer
Halvparten av alle virksomheter har fortsatt ingen strategi for hvordan de skal beholde og videreutvikle seniorer, ifølge barometeret. Andelen ledere som svarer dette har vært tilnærmet uendret siden 2007.
En strategi for å beholde seniorer på arbeidsplassen omfatter ikke bare seniorenes ønske om flere fridager og mer fleksibel arbeidstid, ifølge Østerud.
– I all hovedsak handler det om å bli sett på arbeidsplassen, få mulighet til å lære mer og ikke minst ha spennende utfordringer i arbeidslivet. Dette er viktig å ta tak i for å få de ansatte til å stå lengst mulig i arbeidslivet, sier hun.