Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- Finansieringen må utredes videre

– Finansieringsmodellen for EVU-reformen må utredes videre også i kommunal sektor, sier KS forhandlingsleder Erik Bartnes.

– De kommuneansatte vil få det beste eller nest beste kommuneoppgjøret på nittitallet selv uten tillegg, sier Erik Bartnes i KS.

Bartnes er fornøyd med resultatet i privat sektor. Resultatet legger, enten partene liker det eller ikke, ofte en mal for oppgjøret i kommunesektoren.


– Arntsenutvalget forutsatte en trinnvis innføring av reformen. Det vil vi få nå, sier Bartnes til Kommunal Rapport.



Reformen

Selv om staten bidrar med mer enn 400 millioner kroner til etter- og videreutdanningsreformen ville ikke NHO binde seg til en forpliktende modell for finansiering. Dette ble utsatt til neste tariffoppgjør.


Statsministeren lovet at myndighetene skal etablere et system for anerkjennelse og dokumentasjon av realkompetanse i samarbeid med arbeidslivets parter.


Partene er enige om at det kan avsettes en viss andel av lønnsrammen i de framtidige lønnsoppgjør som skal brukes til å finansiere livsopphold for arbeidstakere som ønsker å ta utdanningspermisjon. Partene er enige om at de skal drøfte videre hvor stor andel av lønnen som skal utbetales som ytelse til livsopphold under utdanningspermisjon.



Rammen

Partene i privat sektor ble enige på overtid om lønnstillegg på kr. 1,20 pr time eller om lag 2.340 i året til arbeidstakere som tjener under 85% av industriarbeiderlønn, dvs ca 218 000 i året.


– Rammen holdt seg innenfor 4,5 prosent. I kommunesektoren har vi allerede sprengt denne rammen på grunn av overheng og glidning. Det betyr at vi ikke har penger å fordele i år. Men de kommuneansatte vil få det beste eller nest beste kommuneoppgjøret på nittitallet selv uten tillegg. Profilen fra privat sektor vil ikke få betydning for kommunesektoren siden vi ikke har penger å fordele, sier Bartnes.

Skrevet av: Siri Baastad