Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

De kommuneansatte samordnet kravene

Fagforbundene i kommunesektoren har detaljert kravene. LOK og YS-K fremmer krav som delvis innebærer å gjenopprette Kommunal Opplæring.

Leder av Kommuneforbundet, Jan Davidsen, la fram kravene til lønnsoppgjøret onsdag middag.

LO-Kommune og YS-Kommune hadde samordnet kravene som ble overrakt KS onsdag.


Både i den enkelte kommune (virksomhet), på fylkesplan og nasjonalt skal det etableres partssammensatte organer som skal arbeide videre med etter- og videreutdanningsreformen. Det kreves også et sentralt sekretariat for kommunesektoren, med folk fra både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden, for å drive reformen framover.


De partssammensatte organene skal definere, koordinere og formidle opplæringsbehovet, samt iverksette opplæringstilbud.


Et felles sekretariat og et partssammensatt organ med disse oppgavene minner mye om det nedlagte Kommunal Opplæring. Kommunene har gitt klar beskjed om at det er helt uaktuelt å gjenopprette KO.


Det må opprettes et fond på om lag 20 millioner for det videre arbeidet med etter- og videreutdanningsreformen, krever LOK og YS-K.


Arbeidsledere og fagledere i de to laveste lønnsstrukturene må få minst to lønnstrinn mer enn de arbeidstakerne de leder. AF reiser et tilsvarende krav for samtlige lønnsstrukturer.


Ansatte som tar etter- eller videreutdanning av betydning for stillingen, skal plasseres minst en lønnsramme over grunnlønnen.


Uorganiserte skal ikke få tilleggene fra et tidligere tidspunkt enn de organiserte, når disse har vært i streik.



AF og Akademikerne

AF krever midler til lokale forhandlinger, men har ikke tallfestet kravet. Lønnen til ledere i lønnsstruktur 2 (høyskolegruppen) må heves. Grunnlønnen for farmasøyter og pedagogisk psykologiske rådgivere må også heves, og lønnsnivået for hovedtillitsvalgte må bli regulert.


AF er opptatt av likelønn og gjentar sine tidligere krav om EVU-reformen.


Akademikerne krever 0,3 prosent til lokale forhandlinger på årsbasis. EVU-reformen må innføres gradvis, med lokal forankring i den enkelte virksomheten.


Forhandlingsleder i KS, Erik Bartnes, mener organisasjonene viser moderasjon i kravene og at det kan gi et godt grunnlag for en forhandlingsløsning.


– Det er tydelig at organisasjonene tar ansvar for den enigheten vi fikk i Arntsenutvalget, sier han.


De samlede kravene vil likevel ligge mellom fem og seks prosent i årslønnsvekst, mener Bartnes.

Skrevet av: Paul Aavik