Frp får 7,7 prosent oppslutning i en fersk kommunevalgmåling. Partileder Siv Jensen på partiets landsmøte forrige helg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Frp faller på kommunevalgmåling

Frp får under 10 prosents oppslutning for femte måned på rad i ny kommunevalgmåling.

Fremskrittspartiet får 7,7 prosent, ned 0,7 prosentpoeng fra april, viser meningsmålingen som Norstat har gjort på oppdrag fra Aftenposten og NRK.

Kommunevalgmåling

Partienes oppslutning i Norstats kommunevalgmåling for NRK og Aftenposten, sammenlignet med kommunevalget i 2015:

Rødt 4,3 (+2,3)

SV 5,2 (+1,1)

Ap 28,9 (-4,1)

Sp 10,6 (+2,1)

MDG 6,4 (+2,2)

V 4,5 (-1)

KrF 3,3 (-2,1)

H 24,6 (+1,4)

Frp 7,7 (-1,8).

Dette er en av de ennå få nasjonale målingene som spør velgerne hva de ville stemt hvis det var kommunevalg.

Målingen er tatt opp i perioden 30. april til 6. mai, og har fanget opp Frps landsmøte i helga. Her ble Sylvi Listhaug valgt til partiets nestleder, dagen etter at hun ble utnevnt til statsråd igjen. På landsmøtet var det også stor oppmerksomhet om bompenger, som partiet gikk inn for å bruke oljemilliarder på å fjerne.

Dette har altså ikke gitt uttelling i målingen. 

– Dette er en påminnelse om at vi må jobbe knallhard fram mot niende september med våre kommunalpolitiske saker, enten det er en varm og verdig eldreomsorg eller nei til eiendomsskatt, sier andre nestleder Terje Søviknes i Frp til NRK.

Andre partier får 4,9 prosent, og her finner vi blant annet det nye bompengepartiet, som får økende oppslutning i lokale målinger.

Høyre fram

Av regjeringspartiene går Kristelig Folkeparti mest tilbake, med 1,6 prosentpoeng til 3,3 prosent.

Høyre går fram 2,2 prosentpoeng til 24,3 prosent, mens Venstre øker oppslutningen med 1,1 prosentpoeng til 4,5 prosent.

På rødgrønn side går Arbeiderpartiet fram 0,9 prosent, til 28,9 prosent, mens både Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet går tilbake - med henholdsvis 2,5 og 1,4 prosentpoeng fra april-målingen.

Rødt fortsetter imidlertid veksten i forkant av helgas landsmøte, og får 4,3 prosent, som er noe lavere enn når det blir spurt om stortingsvalg. Også Miljøpartiet De Grønne går fram, til 6,4 prosent.

(©NTB)
 

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.