Alta-ordfører Laila Davidsen (H) inviterte til stort felles kommunestyremøte for å diskutere kommunereformen. Foto: CF-Wesenberg, Kolonihaven.no
Alta-ordfører Laila Davidsen (H) inviterte til stort felles kommunestyremøte for å diskutere kommunereformen. Foto: CF-Wesenberg, Kolonihaven.no
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Stormøte om sammenslåing i Alta

På tidenes største kommunestyremøte i Finnmark la over 80 lokalpolitikere føringer for den videre utredningen om sammenslåing.

I går og tirsdag møttes rundt 80 kommunestyrerepresentanter fra Alta, Kautokeino, Loppa og Kvænangen i Troms for å diskutere kommunereformen. De fire kommunene har hyret inn PricewaterhouseCoopers (PWC) til å utrede for dem. I løpet av uka skal de få beskjed om hva de skal utrede videre.

På møtet diskuterte lokalpolitikerne seg gjennom fordeler og ulemper med en sammenslåing og kom med innspill til hva de ville ha utredet videre. Det samiske perspektivet er en spesiell utfordring for de fire kommunene, men også her er det viktigste hvordan tjenestetilbudet til innbyggerne skal organiseres og lokaliseres.

I gruppearbeidene oppsummerte lokalpolitikerne med at de tror sammenslåing kan gi bedre kvalitet på tjenestene og sterkere fagmiljøer, men de er bekymret for at store geografiske avstander blir utfordrende for både tjenester og lokaldemokrati.

Tror det blir sammenslåing

Ordførerne i både Kautokeino og Kvænangen vil helst fortsette som egne kommuner, men Kvænangen-ordfører Jan Helge Jensen (Kystpartiet) sier til Finnmark Dagblad at han foretrekker Finnmark framfor alternativet i Nord-Troms som de også er med på å utrede- med Nordreisa, Kåfjord og Skjervøy.

Avtroppende Loppa-ordfører er klarere:

– Jeg er overbevist om at blant oss fire, så blir i hvert fall Loppa og Alta slått sammen, sier Jan-Eirik Jensen (Kystpartiet) til avisa.

Alta-ordfører Laila Davidsen (H) sier at deres egen statusbilde viser at kommunen klarer seg godt på egen hånd, men hun er likevel positiv til sammenslåing med Loppa og Kvænangen.

– Jeg tror det kan være en god løsning. Da får man et større spenn i muligheter for næringsutvikling. Loppa og Kvænangen har utfordringer med demografi og befolkningsutvikling som ikke er ser så bra ut. Min personlige oppfatning så langt er at en sammenslåing kan styrke alle, sier Davidsen.