Oslo kommune mottar pris for Årets lokale klimatiltak 2021 Zerokonferansen i Oslo 24. november. Fra venstre direktør i klimaetaten Heidi Sørensen, byråd Einar Wilhelmsen, byrådsleder Raymond Johansen, byråd Sirin Stav og Helge Eide fra KS.
Oslo kommune mottar pris for Årets lokale klimatiltak 2021 Zerokonferansen i Oslo 24. november. Fra venstre direktør i klimaetaten Heidi Sørensen, byråd Einar Wilhelmsen, byrådsleder Raymond Johansen, byråd Sirin Stav og Helge Eide fra KS.Foto: ZERO

Veileder for klimabudsjett fikk pris

Oslo kommunes veileder for hvordan sette opp et klimabudsjett, ble onsdag kåret til Årets lokale klimatiltak.

På de neste plassene fulgte Arendal, med tiltak for el-fritidsbåter og Trondheim med nye utslippsfrie løsninger for bygging og bruk av bygg.

Konkurransen arrangeres av KS, Miljøstiftelsen ZERO og KBN for å skape oppmerksomhet om gode klimatiltak i kommunene og inspirere til videre innsats.

Prisen til Oslo ble delt ut under Zerokonferansen onsdag.

– Årets vinnerprosjekt fortjener de helt store ord. Kanskje er dette kommunesektorens viktigste klima-innovasjon, sa områdedirektør Helge Eide i KS da han overrakte vinnerdiplomet.

Årets konkurranse hadde mange sterke søknader. Samtidighet var det stor enighet i juryen om de fremste plassene.

– Arendal har tatt tak i en nesten oversett utslippskilde og vist oss hvordan en kommune kan lede an i klimaomstillingen. Det framhevet utlånsdirektør Lars Strøm Prestvik i KBN da han overrakte 2.-plassen.

Kommunal Rapport omtalte dette prosjektet i fjor.

Havnesjef Rune Hvass, klima- og miljørådgiver Ragnhild Marie Hammer og leder for komité for samfunnsutvikling Vanja Grut (Ap) fotografert sommeren 2020 i en elektrisk båt som Arendal havn leier ut.

Havnesjef Rune Hvass, klima- og miljørådgiver Ragnhild Marie Hammer og leder for komité for samfunnsutvikling Vanja Grut (Ap) fotografert sommeren 2020 i en elektrisk båt som Arendal havn leier ut.

Foto: Mona Hauglid

Trondheim ble belønnet for de store Nidarvoll-prosjektene, med løsninger for utslippsfri byggeplass, felles energisystem for flere bygg og ny mal for gjenbruk av byggevarer.

– Slik skal det bygges, fastslo KBN-direktøren da Trondheim kommune ble overrakt prisen for 3.-plassen.

I tillegg til Oslo, Arendal og Trondheim var Lørenskog kommune og Ullensaker kommune nominert til årets pris.

I Lørenskogs prosjekt gjøres en bilbasert hovedvei om til en sentrumsgate, slik at trafikken reduseres med 65 prosent. Samtidig legges det til rette for sykling og gange gjennom tiltak som også bidrar til klimatilpasning.

Ullensaker ble nominert for sitt nye pyrolyseanlegg, hvor røykgass benyttes til produksjon av varme og ubehandlet trevirke omdannes til biokull, til bruk både for energiproduksjon og jordforbedring.

Konkurransen ble i år arrangert for 11. gang. I alt kom det inn 19 søknader fra kommuner og fylkeskommuner.

Årets jury besto av direktør Kristin Halvorsen i Cicero, områdedirektør Helge Eide i KS, adm. direktør Jannicke Trumpy Granquist i KBN og daglig leder Sigrun Aasland i Zero.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.