Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) og regjeringen bevilger ekstra midler til å undersøke uønskede vergemål, i etterkant av Tolga-saken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

10 millioner til å undersøke vergesaker

364 personer har i år kontaktet Fylkesmennene og sagt at de ikke ønsker verge. Justisministeren bevilger 10,2 millioner kroner for å undersøke slike saker.

Ekstrabevilgningen på 10,2 millioner kroner gis til Statens sivilrett og fylkesmennene i revidert nasjonalbudsjett som legges fram tirsdag, skriver VG.

Justisminister Jøran Kallmyr reagerer på at så mange som 364 personer mener de har fått vergemål mot sin vilje.

– Det tallet er altfor høyt, det burde jo være null. Nå må fylkesmennene gå inn i disse sakene og vurdere realiteten i hver sak, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp) til avisa.

– Vergemål er en viktig hjelpeordning for dem som trenger det, ikke noe man skal påtvinges mot sin vilje, tilføyer han.

I fjor høst avslørte VG at staten manglet oversikt over hvor mange av landets 64.000 vergemålssaker som er frivillige. I ettertid bestilte daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) en gjennomgang av 18.000 eksisterende vergemål, noe fylkesmenn mente ville være en nærmest umulig oppgave uten økte midler. Nå har de altså fått hva de etterspurte.

– Dette skal være nok til å utføre oppdraget, mener Kallmyr.

Potten på 10,2 millioner skal fordeles mellom Statens sivilrettsforvaltning og vergemålsavdelingene hos landets fylkesmenn.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.