Formannskapet i Trondheim vedtok onsdag nye smittevernregler.

Formannskapet i Trondheim vedtok onsdag nye smittevernregler.

Foto: Terje Lien

Trondheim og St. Olav innfører påbud om munnbind

Trondheim kommune innfører påbud om munnbind på kollektivreiser med buss, og i butikker og kjøpesentre. St. Olavs hospital påbyr også munnbind.

Formannskapet i Trondheim kommune tok sin beslutning onsdag formiddag, skriver Adresseavisen.

Med virkning allerede samme dag ble det påbud om bruk av munnbind på kollektivreiser med buss, og i butikker og kjøpesentre der man ikke kan holde minst én meter til andre. Påbudet skal også gjelde på legesentre og legevakt.

Barn under 12 år og voksne som av helsemessige årsaker ikke kan bruke munnbind, er unntatt påbudet.

I tillegg videreføres blant annet påbudet om munnbind i drosjer, både for sjåfør og passasjer. Trafikklysmodellen fortsetter i grunnskolen. Dette gjelder i første omgang fram til 17. desember.

St. Olav strammer inn

Senere onsdag meldte også St. Olavs hospital at de strammer inn på smittevernreglene og innfører strengere retningslinjer for både pasienter og pårørende.

Det betyr at besøkende skal benytte munnbind under opphold på sykehuset, og polikliniske pasienter og dagpasienter skal benytte munnbind i sykehusets fellesarealer og venterom, skriver Adressa.

På sin hjemmeside skriver sykehuset at også ansatte bør benytte munnbind ved nærkontakt med pasienter i situasjoner hvor det ikke kan holdes avstand.

175 nye smittetilfeller

Innstrammingene kommer etter en lengre periode med høye smittetall i kommunen.

Det siste døgnet er det registrert 175 nye smittetilfeller i Trondheim. Det er 145 flere enn dagen før, men tallene som kom tirsdag, var langt lavere enn hva det vanligvis har vært den siste tiden.

– Smittetallet i dag er langt høyere enn i går, uten at det dermed er grunn til å tro at dette er en reell forskjell, sier kommuneoverlege Tove Røsstad.

Hun sier det ikke er sjelden at tallene er lavere mandager, noe som kan skyldes mindre testing i helgene, og lavere analysekapasitet på sykehuset i helgen. Ifølge Røsstad kan også en del av de positive prøvene være meldt etter at smittesporingsteamet avsluttet arbeidet på søndag, slik at disse først fremkommer på dagens tall.

– Det er derfor viktig at man ikke kun ser på smittetall for en dag, men må se utviklingen over flere dager. Bildet blir mest riktig om man sammenligner uke for uke, sier kommuneoverlegen.

Nytt koronadødsfall

Onsdag ligger 20 pasienter med covid-19 innlagt på St. Olavs hospital. Fire av pasientene ligger på intensivavdelingen – tre av disse er på intensiv med respirator.

Sykehuset opplyser også at det tirsdag var et nytt koronarelatert dødsfall ved sykehuset. Det er det 17. koronarelaterte dødsfallet ved sykehuset.

(©NTB)