– Den som sitter på en fastlegeavtale har plikt til å yte de tjenestene som kommunehelsetjenesten skal yte. Går du inn i en slik type avtale så må du også forplikte deg til den type oppgaver, sier advokat Frode Laurareid. Ill.foto: Colourbox.com

Tingrett: Kommune hadde rett til å si opp fastlege

En fastlege kan ikke nekte å sette inn prevensjonsmidlet spiral hos kvinner ved å vise til et samvittighetsargument, slår Aust-Telemark tingrett fast.

En katolsk lege tapte saken mot Sauherad kommune etter at hun ble sagt opp fordi hun nektet å sette inn spiral hos kvinner. Henvisning til gynekolog fra fastlege ville i så måte innebære at pasienter fra Sauherad måtte dra til Skien.

I retten argumenterte legens advokat Håkon Bleken med at oppsigelsen krenker legens samvittighetsfrihet/religionsfrihet, og mente oppsigelsen var ugyldig. Sorenskriver Håvard Skjeldås var ikke enig og frifant kommunen.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.