En dose av AstraZeneca-vaksinen klargjøres på et helsesenter i Roma.

En dose av AstraZeneca-vaksinen klargjøres på et helsesenter i Roma.

Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Norske byer legger vekk AstraZeneca-vaksinen etter dansk sjokkbeskjed

Norske myndigheter ble tatt på senga av at Danmark stanset bruken av AstraZeneca-vaksinen av frykt for dødelige bivirkninger. Flere kommuner har tatt grep. Nå setter også FHI vaksinen på pause.

Folkehelseinstituttet (FHI) stanser nå distribusjonen av AstraZeneca-vaksinen til norske kommuner. De som allerede er sendt, skal lagres lokalt.

Norske helsemyndigheter valgte torsdag å sette bruken av AstraZeneca-vaksinen på pause fram til Det europeiske legemiddelverket har fått gransket mistanken om at den kan føre til blodpropp.

– I Norge er det så langt vaksiner 121.820 personer med AstraZeneca. Denne pausen innebærer at vi stanser utsendelse av AstraZeneca-vaksiner inntil videre. De dosene som er sendt ut lagres forskriftsmessig på stedet, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI.

Han påpeker at AstraZeneca allerede hadde varslet forsinkelser i leveransene de neste ukene, men at denne pausen kan føre til at vaksinasjonsprogrammet blir noe forsinket.

Minst fem norske kommuner, Bergen, Stavanger, Trondheim, Sandnes og Tromsø la vekk AstraZeneca-dosene fram til de hadde fått beskjed fra norske helsemyndigheter. Den har altså kommet nå.

– Dramatiske meldinger

Nyheten fra Danmark kom overraskende på norske helsemyndigheter, får NTB opplyst. Danmarks helseminister Magnus Heunicke slapp bomben på Twitter klokka 10.21. En drøy halvtime senere satt toppene i FHI og Legemiddelverket i hastemøte.

– Meldingene fra Danmark er dramatiske på den måten at de har hatt dødsfall på grunn av blodpropp. Det er alvorlig, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til VG.

Det er ikke påvist sammenheng mellom vaksinen og blodpropp. Men Danmark og flere europeiske land er i ferd med å undersøke om det kan være en slik sammenheng etter mistenkelige tilfeller. I ett tilfelle har det endt med dødsfall i Danmark.

– Pasientsikkerhet er høyeste prioritet for AstraZeneca. Tilsynsmyndighetene har tydelige og strenge effektivitets- og sikkerhetskrav for godkjenning av alle nye legemidler, og det inkluderer vår vaksine. Vaksinens sikkerhet er blitt studert omfattende i kliniske tredjefasestudier, og fagfellevurdert data bekrefter at vaksinen generelt tolereres bra, skriver AstraZeneca i en kommentar til NTB.

Selskapet understreker at de er klar over den danske granskingen.

Stanser bruken

Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen i Bergen kommune sier til Bergens Tidende at de synes meldingene fra Danmark er såpass alvorlige at bruken av vaksinen blir satt på pause umiddelbart.

– Vi tror ikke nå at denne vaksinen er blitt kjempefarlig, men de opplysningene som er kommet, tilsier at vi venter på konklusjoner fra nasjonale myndigheter, sier Hansen.

Trondheim avventer mer informasjon fra Legemiddelverket og nasjonale myndigheter, bekrefter prosjektleder Helge Garåsen overfor Adresseavisen torsdag ettermiddag.

Helsesjef Runar Johannessen opplyser til Stavanger Aftenblad at Stavanger kommune også pauser bruken. Det samme gjør Sandnes, ifølge Sandnesposten.

I Tromsø var det ikke planlagt noen vaksineringer med vaksinen torsdag, men bruken settes uansett på vent fram til nasjonale myndigheter har avklart situasjonen, melder Nordlys.

Seks EU-land setter på bremsen

Danske myndigheter opplyser at fem europeiske land gjør som dem og stanser bruken foreløpig. De andre landene er Østerrike, Estland, Litauen, Latvia og Luxembourg, skrev Euronews onsdag kveld.

– Det er for tidlig å konkludere med om det er en sammenheng mellom dødsfallet og vaksinen. Dette skal undersøkes grundig, skriver Danmarks helseminister Magnus Heunicke på Twitter.

Det europeiske legemiddeltilsynet (EMA) opplyser at det foreløpig ikke er noe som tyder på at det er flere blodpropper blant personer som er vaksinert, enn i befolkningen generelt.

I Danmark er det rapportert om ett dødsfall kort tid etter at personen ble vaksinert med AstraZenecas vaksine. Fram til nå har 142.102 personer i Danmark fått den første av to doser med vaksinen.

I en rekke land ble AstraZenecas vaksine først ikke anbefalt til personer over 65 år fordi det fantes for få studier på aldersgruppen, men nye og lovende studier førte nylig til at først Sverige og Tyskland anbefalte den også til de eldste. Det samme gjorde Danmark for en knapp uke siden, og tirsdag denne uken fulgte norske helsemyndigheter etter.

(©NTB)

Artikkelen er oppdatert med uttalelser fra smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI.