Fylkesordfører i Akershus, Anette Solli (H), er ikke nådig i sin kritikk av at NRK fikk gjennomføre valgmanipulering på Lillestrøm videregående, med velsignelse fra administrasjonen i fylkeskommunen. Foto: Tone Holmquist
Fylkesordfører i Akershus, Anette Solli (H), er ikke nådig i sin kritikk av at NRK fikk gjennomføre valgmanipulering på Lillestrøm videregående, med velsignelse fra administrasjonen i fylkeskommunen. Foto: Tone Holmquist
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kaller inn til hastemøte

– Hårreisende, sier fylkesordfører Anette Solli (H) til Romerikes Blad om NRKs valgmanipulasjons-eksperiment. 

Debatten har gått høyt etter at det ble kjent at NRK, med Akershus fylkeskommunes og rektors tillatelse, har forsøkt å manipulere skolevalget ved Lillestrøm videregående skole. Gjennom målrettet spredning av “fake news” har statskanalen brukt elevene i et eksperiment for å utfordre demokratiet.

Flengende kritikk

Statsministeren og kommunalministeren er blant dem som har delt ut refs i rikelig monn. Romerikes Blad (RB) opplyser at fylkesordfører Anette Solli (H) har sluttet seg til kritikerne. Avisen kunne i går kveld fortelle at Solli har innkalt til et hastemøte på mandag, selveste valgdagen.

– Vi må få klarhet i hva vår administrasjon visste. Jeg skjønner at tanken er god, men her man virkelig ikke sett tid eller sted. Vi folkevalgte som styrer denne fylkeskommunen og er skoleeiere, må nå få en skikkelig orientering, sier Solli til RB og tilføyer:

– Alle har blitt lurt. Det er kjempealvorlig. Jeg skjønner ikke hva NRK har tenkt på. Her burde det ringt noen ordentlige varselklokker på et langt tidligere tidspunkt. Jeg synes det også er trist at rektor ble med på dette.

– Ikke godt nok belyst

– Hvilke vurderinger ble gjort i forbindelse med henvendelsen fra NRK?

– Vi jobber med å kartlegge de vurderingene som ble gjort og ønsker ikke å kommentere dette nå. Det er sider av denne saken som ikke er belyst godt nok underveis, og vi ser nå at dette ikke burde vært gjennomført, svarer John Arve Eide, fylkesdirektør for videregående opplæring i Akershus fylkeskommune. 

– Kjente du til gjennomføringen av dette prosjektet i forkant?

– Jeg ønsker ikke å gå nærmere inn i hvem som kjente til hva, utover at fylkesadministrasjonen ble konferert i saken.

– Kommer dette til å få konsekvenser for noen av de involverte i saken?

– Nå jobber vi med å få fram de ulike fakta og sidene i saken – og rundt vurderingene som er gjort. Det er der vi er nå, opplyser Eide til Kommunal Rapport.