En klagesak fra Norges korpsforbund, der Venstre-ordfører Alfred Bjørlo (bildet) i Eid er styremedlem, vil bli behandlet av en settestatsråd, fordi kulturminister Trine Schei Grande anser seg som en nær venn av Bjørlo. Foto: Magnus Knutsen Bjørke.
En klagesak fra Norges korpsforbund, der Venstre-ordfører Alfred Bjørlo (bildet) i Eid er styremedlem, vil bli behandlet av en settestatsråd, fordi kulturminister Trine Schei Grande anser seg som en nær venn av Bjørlo. Foto: Magnus Knutsen Bjørke.Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Grande sier seg inhabil i saker som angår Venstre-ordfører

Kulturminister Trine Skei Grande melder seg inhabil i saker som angår Venstre-ordføreren i Eid, Alfred Bjørlo, på grunn av relasjonen dem imellom.

– Jeg definerer Bjørlo som en nær venn, sier Grande til NTB.

Bjørlo beskriver på sin side Grande som en partikollega.

- Vi har sittet sammen i Venstres sentralstyre i flere år. Jeg har også jobbet for stortingsgruppa. Vi har vært partikolleger i mange år, men har ikke noe personlig forhold ut over det, sier han til Kommunal Rapport.

Ordføreren i Eid kritiserte i fjor høst distriktsprofilen til sitt eget parti og regjeringen. Grande skal ha omtalt Bjørlo som «psykopat», ifølge blant andre VG.

– Jeg kommer aldri til å kommentere disse ryktene, sier hun til NTB.

Nybø settestatsråd

Kongen i statsråd oppnevnte fredag en annen Venstre-statsråd, forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, som settestatsråd i saker som angår Bjørlo.

– Oppnevningen gjelder ved behandling av saker i Kulturdepartementet hvor statsråd Grande på grunn av sin relasjon til Alfred Bjørlo er inhabil eller ønsker å fratre fordi det foreligger omstendigheter som medfører at hun er nær grensen for inhabilitet, heter det i en kunngjøring fra Statsministerens kontor.

Grande sier til NTB at årsaken til at det oppnevnes settestatsråd, er at de to er nære venner og at hun derfor mener hun ikke kan behandle en klage knyttet til styret i Norges korpsforbund, der Bjørlo er styremedlem.

Grande opplyser at de to har kjent hverandre siden de var tenåringer, og at de har tilbrakt fritid sammen.

– Han var enig med meg i vurderingen at for å være på den sikre siden var det riktig å fratre i denne saken, sier Grande til NTB.

- Hennes vurdering

Bjørlo vil ikke kommentere saken som nå skal behandles av en settestatsråd, annet enn at det dreier seg om at en person har klaget på et vedtak gjort i styret i Norges korpsforbund. 

- Mener du det var rett av Grande å melde seg inhabil i saken?

-  Dette er hennes vurdering. Jeg har ikke noe syn på om det er rett eller ikke. Hun valgte å melde seg ugild for å være hundre prosent sikker på at saken blir rett behandlet.

(©NTB)