Utbyggingen av vindkraftanlegget er nesten ferdig, og ordfører Ola Cato Lie (Sp) i Våler, som ikke satt i kommunestyret da saken ble behandlet, sier han ikke vet hvordan saken kan reverseres.

Utbyggingen av vindkraftanlegget er nesten ferdig, og ordfører Ola Cato Lie (Sp) i Våler, som ikke satt i kommunestyret da saken ble behandlet, sier han ikke vet hvordan saken kan reverseres.

Arkivfoto: Privat

Våler kommune brøt loven da vindkraftanlegg ble godkjent

Sivilombudsmannen mener Våler kommune brøt loven da kommunestyret godkjente byggestart for et vindkraftanlegg på Kjølberget.

Et flertall i Våler kommunestyre ga i fjor med ti mot ni stemmer utbyggeren Austri Vind tillatelse til å fortsette arbeidet. Kommunestyret mente påbegynte anleggsveier var å regne som oppstart av selve vindkraftprosjektet, skriver NRK.

I 2015 ga NVE konsesjon til byggingen av Kjølberget vindkraftverk i Hedmark. Året etter ga Våler kommune dispensasjon for bygging av vindkraftverk selv om innstillingen fra rådmannen var at kommunestyret skulle si nei til å sette i gang.

I april 2019 fikk NVE beskjed fra utbygger om at anleggsarbeidet starter. Flere parter hevder arbeidet ikke startet innenfor den gitte tidsrammen på tre år, ifølge NRK.

Sivilombudsmannen har nå konkludert med at kommunestyrets begrunnelse om at dispensasjonen ikke er bortfalt, ikke er rettslig holdbar.

Kommunestyret har også lagt vekt på momenter som ikke er relevante for å vurdere om utbyggingen var satt i gang, påpeker Sivilombudsmannen.

Utbyggingen av vindkraftanlegget er nesten ferdig, og ordfører i Våler Ola Cato Lie (Sp), som ikke satt i kommunestyret da saken ble behandlet, sier han ikke vet hvordan saken kan reverseres.

– Det går kanskje an å stanse det med massive ressurser, men det har ikke Våler kommune. Vi kan ikke ta en slik kamp mot utbygger, sier han.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.