Leder for Fornybar Norge, Åslaug Haga, sier skattetrykket mot kraftbransjen må ned dersom milliarder av kroner skal investeres i ny kraft de neste årene.

Leder for Fornybar Norge, Åslaug Haga, sier skattetrykket mot kraftbransjen må ned dersom milliarder av kroner skal investeres i ny kraft de neste årene.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Åslaug Haga: – Milliardinvesteringer i ny kraft krever endret skattesystem

Fornybar Norge mener det må investeres mellom 200 og 300 milliarder kroner for å øke norsk kraftproduksjon med 40 TWh som Energikommisjonen sier er nødvendig.

Leder i Fornybar Norge, Åslaug Haga, sier Energikommisjonens anslag om å øke norsk kraftproduksjon med 40 TWh på bare sju år kan være realistisk, men bare om skattesystemet endres. Haga sier regjeringens økte skattlegging av vann- og vindkraften i fjor har vært ødeleggende for investeringsviljen i norsk kraft.

– Det er ikke tvil om at dette grepet har skremt mange av de utenlandske investorene fra å satse på landvind. Når det gjelder innføringen av høyprisbidraget på vannkraften har det i praksis stoppet nye investeringer, sier Haga til NTB.

Energiminister Terje Aasland (Ap) har bedyret at ekstraskatten skal opphøre i 2024, men kraftinvestorene stiller seg tvilende til denne lovnaden.

– Et forutsigbart skattesystem er helt avgjørende når vi, for å få opp 40 TWh, må investere mellom 200 og 300 milliarder kroner i åra framover, sier Haga.

Hvem det er som skal åpne pengesekken og investere i ny norsk miljøvennlig kraft, vet ikke Fornybar Norge helt ennå. Innen vindkraft er om lag 70 prosent av eierne utenlandske investeringsfond, blant annet flere pensjonsfond, med lavere krav til avkastning enn mange norske investorer. Når det gjelder investeringer innen vannkraft er Haga mer tvilende.

– Kraftbransjen kunne ha investert mer, men med skattetrykket og høyprisbidraget, så er den muligheten svekket, sier Haga videre.

(©NTB)