Dersom kommunene styrket samarbeider seg imellom på IT-tjenester, ville det vært enklere, og kanskje rimeligere, for dem å sikre IT-systemene sine, skriver Anne Kristine Linnestad.

Dersom kommunene styrket samarbeider seg imellom på IT-tjenester, ville det vært enklere, og kanskje rimeligere, for dem å sikre IT-systemene sine, skriver Anne Kristine Linnestad.

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Jeg er bekymret for cybersikkerheten i kommunene

Gitt den geopolitiske situasjonen Norge og Europa står i, får kommunene et stadig økende press på cybersikkerhet.

Det er spesielt små kommuner som melder om utfordringer i å håndtere kravene til sikkerhet på egen hånd.

Koordineringen mellom ulike aktører må styrkes.

I sommer avslørte en SSB-undersøkelse at det er kritisk mangel på digital kompetanse i Kommune-Norge, og at det er blitt verre de siste årene. Halvparten av landets kommuner oppgir at manglende kompetanse i svært eller ganske stor grad har vært til hinder for utviklingen i kommunens digitale tjenester.

Rekruttering av IKT-spesialister er også en økende utfordring. I 2018 opplevde én av tre kommuner problemer med rekrutteringen av disse, og det har doblet seg til to av tre kommuner i 2023.

En undersøkelse NRK har gjort blant nordnorske kommuner, viste at flere av kommunene mangler kontroll over interne systemer og har opplevd dataangrep det siste året.

Cyberangrep skjer ofte gjennom underleverandører som selv har sikkerhetssvakheter. Da er det viktig med oversikt over hvilke underleverandører man faktisk har for raskt å kunne handle hvis et angrep forekommer.

Dersom kommunene styrket samarbeidet seg imellom på IT-tjenester, ville det vært enklere, og kanskje rimeligere, for kommunene å sikre IT-systemene sine. Med sterkere fagmiljø og like systemer vil det vært lettere å få oversikt under et angrep.

Det er bra at fokuset på cybersikkerhet i norske kommuner har økt betraktelig de siste årene. Samtidig er SSB-tallene klare på at kommunene sliter med å rekruttere rett kompetanse.

Mens regjeringen er opptatt av å lage flere kommuner, mener Høyre at det er viktigere å oppfordre kommunene til å etablere større, robuste fagmiljøer og mer samarbeid på tvers.

Koordineringen mellom ulike aktører må styrkes, og IKT og digitalisering må bli prioritert i utdanning og etterutdanning, og ikke minst i kommunenes arbeid med kompetansebygging i egen organisasjon.

Kommunene har, og skal ha, et ansvar for sikkerheten på kommunale tjenester. Da må de også settes i stand til å opprettholde ansvaret.