Rundt ett mål i et nyetablert hogstfelt i Vestby brant nylig. To helikoptre er i området for å bistå.

Rundt ett mål i et nyetablert hogstfelt i Vestby brant nylig. To helikoptre er i området for å bistå.

Lise Åserud / NTB

Ny rapport framhever sju tiltak for å bedre brannsikkerheten

For å yte bedre brann- og redningstjenester til innbyggerne, må kommunene samarbeide regionalt. Dette slår ny rapport fast.

En ny rapport fastslår at mange brann- og redningsvesen er for små og har for få ressurser til å håndtere framtidens utfordringer alene.

Arbeidsgruppen bak rapporten «Fremtidens brann- og redningsvesen – Helhetlig gjennomgang av brann- og redningsområdet» anbefaler blant annet å styrke regionale samarbeid og at én myndighet får ansvar for å prioritere ressurser og personell på tvers av brann- og redningsvesenene ved store nasjonale hendelser.

– Med styrket regionalt samarbeid blir det sterkere fagmiljøer og flere ressurser som kan samkjøres og brukes effektivt. Det vil gi mer slagkraft til å levere sikkerhet og trygghet til innbyggerne, sier avdelingsdirektør i DSB Johan Marius Ly. Han har også ledet arbeidsgruppen.

Samarbeid

Da Kommunal Rapport intervjuet brannsjefene i Sarpsborg og Rakkestad nylig, la de også vekt på regionalt samarbeid.

– Lokalt jobber vi hver for oss fordi det er lokale forskjeller, men vi er flere brannvesen som har felles skogbrannplanverk, sier Romfog.

Kommunene samarbeider blant annet om å gi innbyggerne likelydende informasjon om pågående brannfare på grunn av ekstremtørke.

Sju kommuner i gamle Østfold har laget felles skogbrannplan og kommuniserer enhetlig til innbyggerne, blant annet med ekstremfaren for brann.
Sju kommuner i gamle Østfold har laget felles skogbrannplan og kommuniserer enhetlig til innbyggerne, blant annet med ekstremfaren for brann.Foto: Terje Surdal, Sarpsborg kommune

Organisering

Samfunnsbedriftene mener også organisering av tjenestene er et middel for å få god kvalitet på brann- og redningstjenestene.

– Det er kvaliteten på brann- og redningstjenesten som må være det viktigste, og så må organiseringen av tjenesten være et middel for å nå dette målet. Vi er helt enige med arbeidsgruppen om at både store og små kommuner må samarbeide mer hvis det er nødvendig for å sikre kvaliteten på tjenesten i hver enkelt kommune. Dette er en fagrapport som det brede flertallet i Brann-Norge stiller seg bak. Regjeringen må lytte til de svært tydelige signalene, sier direktør Øistein Gjølberg Karlsen i Samfunnsbedriftene Brann og redning, i en pressemelding.

Rapporten danner grunnlag for en stortingsmelding som skal komme til høsten.

Arbeidsgruppen har bestått av avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB, brannsjefer fra flere kommuner, Fagforbundet, KS, Samfunnsbedriftene og Oslo Economics.

Sju prioriterte tiltak

I rapporten beskriver arbeidsgruppen tiltak de mener bør prioriteres høyest:

  • Etablere en grunnportefølje for beredskaps- og forebyggende oppgaver som alle brann- og redningsvesen skal kunne håndtere.
  • Etablere regionalt samarbeid mellom brann- og redningsvesen innenfor de geografiske grensene til 110-sentralene.
  • Etablere hjemler for nasjonal myndighet til å kunne prioritere ressurser og personell på tvers av brann- og redningsvesen ved store hendelser.
  • Fortsette satsingen på kompetanseheving gjennom å styrke deltidsopplæringen og starte arbeid med etablering av lederutdanningen.
  • Etablere tydeligere rammer for bistand fra brann- og redningsvesen til politiet og helsemyndighetene, slik at oppgavene klargjøres i lov og forskrifter.
  • Etablere et langsiktig forskningsprogram for å legge til rette for en kunnskapsbasert utvikling av brann- og redningsvesenet.
  • Sikre gode arbeidsvilkår for ansatte i brann- og redningsvesen, slik at rekrutteringen og beredskapen sikres i fremtiden.