Skolebrua  i Raufoss i Vestre Toten kommune er stengt på grunn av de store vannmengdene i Hunnselva.

Skolebrua i Raufoss i Vestre Toten kommune er stengt på grunn av de store vannmengdene i Hunnselva.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Innlandet: Stengte veier i 12 kommuner, mange evakuert

– Det er en krevende situasjon, og den pågår fortsatt, sier fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund i Innlandet.

Innlandet er blitt hardest rammet etter at Hans startet sine herjinger mandag. I Nord-Aurdal har flere beboere måttet evakuere med helikopter etter skred. I Østre Toten har elva Lena steget så mye at beboere langs elva er evakuert til hotell.

12 kommuner har stengte veier. Jernbanen er stengt. Og ennå er ikke regnværet over.

– Det er en pågående situasjon. Det er fortsatt varslet betydelige mengder nedbør i deler av fylket. Noen er mer rammet enn andre. De som er verst rammet nå, er kommunene vest for Mjøsa, sier fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund i Innlandet.

Bistår med koordinering

Fylkesberedskapssjefen bistår med koordinering og innkaller til samhandlingsmøter med fylkeskommunen, NVE og andre instanser dersom kommunene har behov for det. Mandag var det to kommuner som ba om særmøter, der også politiet var med. 

– Det er krevende med så mange stengte veier. Men vi håndterer det. Vi har oppfordret folk til å bevege seg minst mulig, og ta hjemmekontor hvis de kan. Vi har oppfordret folk til å tenke egenberedskap, slik at de kan klare seg selv i noen dager. Det blir bare viktigere og viktigere, sier Lund.

Han har ikke fått melding om at personer er blitt skadet.

– Kommunene gjør en kjempejobb, legger han til.

Satte krisestab

Mandag ettermiddag hadde elva Lena i Østre Toten kommune steget mye. Ifølge NVE var det fare for at den skulle stige mer – og det raskt. Da satte Østre Toten krisestab. 60 innbyggere langs elva ble bedt om å evakuere. 14 takket ja til tilbud om hotell i Gjøvik.

Evakueringen gjelder foreløpig til onsdag.

– Ganske mange kunne evakuere seg selv. Men noen trengte hjelp, der fikk vi bistand fra frivillige, sier ordfører Bror Helgestad (Sp).

Med 11 stengte veier har kommunen forflyttet noen av brukerne av helsetjenester til det kommunale bo- og omsorgssenteret. Noen flere er satt inn på jobb i helsetjenesten, innenfor bygg og vann og avløp. 

– Vi er ikke så redde for ras. Vi er mer redde for at vann kommer fort i bekker og elver. Til slutt ender det i Mjøsa. Det er ikke så farlig for folk om den stiger og synker, sier Helgestad.

Foreløpig vet ikke kommunen hva regningen vil ende på. Men alle kommunens utgifter gis et eget prosjektnummer, slik at de etter hvert kan få en sluttsum.