Blomster og lys på stedet der femårige Silje Marie Redergård ble funnet død i 1994.

Blomster og lys på stedet der femårige Silje Marie Redergård ble funnet død i 1994.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Utvalg: Gutter i Silje-saken fikk for dårlig oppfølging av barnevernet

To av guttene som fikk skylda for dødsfallet til femårige Silje Marie Redergård i Trondheim i 1994, fikk for dårlig oppfølging fra barnevernet, ifølge et utvalg.

Rapporten ble lagt fram tirsdag, ifølge TV 2.

«Barna fikk ikke den nødvendige hjelp og oppfølging de hadde behov for og krav på etter dagjeldende barnevernslovgivning», heter det.

Den fem år gamle jenta ble funnet død i snøen på Tiller i Trondheim 15. oktober 1994. Tre gutter på 4, 5 og 6 år ble mistenkt for å ha utøvd vold mot henne, og konklusjonen var at hun etterpå frøs i hjel. I fjor ble de tre guttene renvasket, og Riksadvokaten har beklaget overfor guttene.

Kun for to av guttene

Etter renvaskingen satte Trondheim kommune ned et utvalg som skulle se på oppfølgingen av guttene i tiden før og etter dødsfallet. Ifølge TV 2 tar rapporten fra utvalget for seg kun de to eldste guttene, ettersom den yngste ikke har ønsket å snakke med dem.

Utvalget slår fast at guttene og deres familier skulle ha fått tilbud om barnevernstiltak i tiden før Siljes dødsfall. Konklusjonen er at oppfølgingen var manglende. Samtidig får kommunen – særlig barnevernet – ros for å ha prioritert sakene i tiden etter dødsfallet.

Slåssing som en del av oppfølgingen

Når det gjelder oppfølgingen og behandlingsopplegget for den yngste gutten, peker imidlertid utvalget at det ikke har vært godt nok.

Særlig trekker utvalget fram at en del av opplegget i barnehagen omfattet lekeslåssing, med den begrunnelsen at dette skulle gi ham innsikt i eller opplevelse av hvordan dette kunne oppleves for andre. 

Han ble ifølge rapporten også oppfordret til å sparke og slå dem som fulgte ham opp i barnehagen, hvorpå disse påførte gutten ubehag for å la ham kjenne hvordan slik aktivitet føles for andre.

– Utvalget mener det er vanskelig å se at denne delen av opplegget var godt faglig begrunnet. Trondheim kommune ser behov for å beklage denne spesielle behandlingsteknikken overfor gutt B og er enig med utvalgets bemerkning om at dette ikke var faglig begrunnet, heter det i en pressemelding.