Barnet brukte dokker til å vise barnehageansatte hva faren skulle ha utsatt barnet for. Likevel tok det flere måneder før den kommunale barnehagen slo alarm.

Barnet brukte dokker til å vise barnehageansatte hva faren skulle ha utsatt barnet for. Likevel tok det flere måneder før den kommunale barnehagen slo alarm.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Barn varslet barnehagen om overgrep – ble ikke hørt

En mann i 30-årene fra Kristiansand begikk overgrep mot to egne barn flere måneder før saken ble anmeldt – til tross for at et barn hadde varslet.

Et av barna varslet ansatte i den kommunale barnehagen i Kristiansand om hva faren hadde gjort i fjor vår – uten at det ble slått alarm med en gang, melder Fædrelandsvennen.

– Det er uforståelig at det ikke ble meldt tidligere når man ser på innholdet som fremkommer i opplysningene fra barnet, sier barnas bistandsadvokat Åse Johnsen Drabløs til avisen.

Barnehagen sendte anonymt varsel

Det skal ifølge Fædrelandsvennen ha vært etter at barna i barnehagen hadde en samling med NRK Super-serien « Kroppen min eier jeg » at en ansatt i barnehagen fikk det første signalet om at noe var galt. Barnet viste senere ved hjelp av dukker hva som angivelig hadde foregått.

Barnevernet skal først ha mottatt et anonymt varsel fra barnehagen våren 2021. Da barnehagen tok en ny samtale med barnet ble det sendt inn en bekymringsmelding til barnevernet 8. desember.

Granskes av Statsforvalteren

Barnevernet anmeldte saken 17. januar 2022. Mannen i 30-årene ble pågrepet 9. februar og erkjente kort tid etter at han også hadde forgrepet seg på et av sine andre barn.

Nå er faren i 30-årene fra Kristiansand dømt til fem års ubetinget fengsel i Agder tingrett for gjentatte seksuelle overgrep og incest. I tillegg til fengselsstraffen, er mannen dømt til å betale 250.000 kroner i erstatning til hvert av barna. Ifølge mannens forsvarer er det neppe aktuelt å anke straffeutmålingen.

Hva som gikk galt da barnehagen skulle varsle om overgrepene, undersøkes nå av Statsforvalteren i Agder.

(©NTB)