Kjendiskokk Eyvind Hellstrøm har testet sykehjemsmat. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Kjendiskokk Eyvind Hellstrøm har testet sykehjemsmat. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Slakter eldrematen

VG og Eyvind Hellstrøm har testet sykehjemsmat, og mener den er verre enn fengselsmaten.

Et panel bestående av kjendiskokk Eyvind Hellstrøm blant flere, har testet mat fra Ringerikskjøkken, Halden sentralkjøkken og Sandetun sykehjem mot fangemat fra Ringerike, Halden og Nordre Vestfold fengsel for VG. Bare lapskaus fra Ringerike fengsel får godkjentstempel av ekspertene. Redselsfullt, grusomt, skammelig, kjedelig og uappetittlig er den knusende dommen over institusjonsmaten.

Sandetun sykehjem lager mat til rundt 120 personer, og har totalt 40 kroner daglig per person å lage mat for. Det er 20 kroner mindre enn fengslene har.

Assisterende kjøkkensjef ved Halden sentralkjøkken, Lars Thomas Buer,  har et større budsjett på 113,40 kroner om dagen. Han synes gourmetkokkenes dom over maten er urettferdig. Han tror ikke ekspertpanelet er representativt, og at brukerundersøkelser gir andre svar enn det ekspertens.

– Vi kan ikke krydre mye, for da får vi klager. Vi har høy yrkesstolthet, og gjør så godt vi kan, sier Buer til VG.

Ernæringseksperter er ikke riktig så nådeløse som smakspanelet. De synes grønnsakmengden er grei, men savnet mer råkost, og mer fisk på menyen. At maten inneholder mer mettet fett fra meieriprodukter enn anbefalt, er de også relativt komfortable med, siden mettet fett hever smaken og kanskje bidrar til at de eldre spiser mer.