Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

KS-styret splittet om Rattsø-innstillingen

KS-styret er delt i synet på Rattsø-innstillingen. Flere medlemmer stiller seg sterkt skeptisk til at kommunene skal miste selskapsskatten.

KS-leder Halvdan Skard var raskt ute med positive kommentarer om økt selvstyre da Rattsø-innstillingen ble lagt fram 31. januar. Men tidligere KS-leder Jakob Eng (KrF), tidligere byrådsleder i Oslo, Rune Gerhardsen (Ap), og Ellen Gjerpe-Hansen (H) mener det er tvilsomt om kommunene får økt selvstyre og kontroll over inntektene når staten overtar selskapsskatten. De mener næringspolitikken vil lide.


- Jeg har alltid understreket betydningen av at kommunene har et incitament for næringsutvikling. Hvis kommunene mister selskapsskatten, faller dette incitamentet vekk. Derfor vil jeg ha en grundig vurdering av alle konsekvenser før KS-styret eventuelt går inn for dette forslaget, sier Jakob Eng til Kommunal Rapport.


Rune Gerhardsen er svært kritisk:


- Det er galt å svekke kommunenes skattegrunnlag, noe som skjer når staten overtar selskapsskatten. Skatteinntekter er de sunneste inntektene kommunene har, og de trenger en gulrot for å trekke til seg bedrifter og skaffe flere arbeidsplasser, sier han.


Også Gjerpe-Hansen er bekymret for kommunenes næringspolitikk dersom selskapsskatten bortfaller.


De tre styremedlemmene er også skeptiske til forhandlinger om kommuneøkonomien. Nestleder Merete Furuberg (Sp) vil ha bindende forhandlinger. Det er KS-leder Halvdan Skard imot. Jakob Eng har også motforestillinger:


- Dersom KS skal binde opp medlemmene i et kommuneoppgjør, må vi sikre oss at avtalen er like bindende for de sentrale myndigheter, sier Eng.


Gjerpe-Hansen mener forhandlinger vil bli vanskelig for KS.


- Kommune-Norge er veldig sammensatt, og det blir vanskelig for en KS å ta hensyn til alle. Men kanskje kan dette gi kommunesektoren mer innflytelse, undrer hun.


Furuberg står dessuten på Sps sentrale linje og ønsker felles behandling av begge Rattsø-innstillingene. Det får hun ingen støtte for i KS-styret. Eng, Gerhardsen og Gjerpe-Hansen påpeker at Rattsøs første innstilling ble grundig behandlet av KS, også på landstinget. Ingen ønsker dobbelt arbeid.


Skrevet av: Irene Halvorsen