Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Er folkestyret i fare?

Demokrati, sier forsker Audun Offerdal, er at alle skal være med og styre, alle har like stor rett til å uttale seg, alle er like kompentente (dette er vanskelig å innse for mange politikere). Politikk forutsetter at vi har respekt for andre folks meninger. Politikk er lekskjønn, alle vurderinger skal med. Lokaldemokrati og lokalpolitikere er viktig. Blir lokalpolitikerne borte, hva står vi da igjen med av folkestyret?


Politikerne skal representere et tverrsnitt av den vanlige mann og kvinne. Mitt spørsmål er: Gjør vi det lenger? Det blir vanskeligere å være fritidspolitiker i de store enhetene, man mister oversikten og man har ikke lokalkjennskap om det man skal være med og styre. Samtidig er det lite spredning i alder, de fleste er som meg midt i livet, og det er for få kvinner. Her i Fredrikstad ser vi at urovekkende mange trekker seg fra politiske verv. At aktive kommunestryerepresentanter trekker seg etter så kort tid i perioden, bør få oss til å tenke alvorlig på folkestyret. Også sentrale kvinner har trukket seg, en vesentlig del av kvinneandelen som fra før er alt for lav til å speile samfunnet av kvinner og menn. Det var sjelden at noen trakk seg fra disse vervene i de tidligere mindre kommunene.


Samtidig sier fremstående forskere at sterk statlig styring gir dårlig lokaldemokrati. Som politikere må vi lære oss å akseptere konflikter, de aller fleste er alt for redde for konflikter og meningsmålinger.


Konflikter må ikke få brenne ned fellesskapet. Offerdal sier også at det er en bedre form for demokrati i små kommuner. Nei til Storkommune vil kjempe for de opprinnelige kommunenes rett til selvstyre, det er her bekymringene for folkestyret kommer inn.


Det er i år 160 år siden vi fikk formannskapsloven, retten til selvstyre i kommunene, det er en tragedie at den aldri er blitt grunnlovsbeskyttet. Det handler om lokalsamfunnets plass i det offentlige systemet.


Et annet problem er at de politiske partiene ofte er ganske lukkede miljøer, det er ikke så lett å få innpass i et politisk miljø. Politikerrollen er i endring, vi må være med og styrke ombudsrollen. I dagens store kommuner får vi A- og B-politikere ved å ha heltidspolitikere, noe som faktisk er hellt nødvendig. Selv for heltidspolitikerne er det uråd å ha full oversikt i en stor kommune.


Partienes plass i dagens og morgendagens samfunn er en utfordring for oss alle. Jeg tror vi må gi folk langt større ansvar for eget liv og eget miljø, samtidig som vi tilbyr samarbeidsløsninger. Vi må se ressurser hos alle og legge til rette for bredere deltakelse, og flere må med i politikken hvis vi skal ha et levende folkestyre i fremtiden.


«Politikerrollen er i endring. Vi må være med på å styrke ombudsrollen.»

Skrevet av: Anne-Lise Ulriksen