Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Energiverkene og konkurransen om teletjenestene

Energiverkene har de beste forutsetninger for å kople abonnentene til de nye teletjenestene, skriver Trond Bakke.

Opphevelse av monopolet på telefonlinjer til abonnenter 1. januar 1998 vil føre til konkurranse om å knytte abonnentene til teletjenestene. De viktigste aktørene vil være Telenor, energiverkene og kabel-TV-selskapene.


Den viktigste teletjenesten forbrukeren vil spørre etter, er telependling. Det koster noen titusen per år å reise med bil frem og tilbake mellom arbeidet og hjem. Telependling vil spare abonnentene for slike utgifter og spare tid. Til telependling trengs toveis TV-kanaler med samme kvalitet som vil bli vanlig ellers; høyoppløsnings TV. Det er ingen grunn til å tro at man vil velge dårligere kvalitet i yrket enn til fritiden. Ofte må flere forbindelser være koplet opp samtidig til hvert sitt vindu på skjermen. Har husstanden to voksne og en student som skal samarbeide med andre over telenettet, vil kapasitetskravet blir stort.


En må ikke vente at utviklingen avtar før en har tredimensjonal konferanse-TV. Det er bare optisk fiber som har nødvendig kapasitet for slike abonnenter.


Telependling vil flytte arbeidsplassen til hjemmet. Det vil ha en god virkning på barn i hjem der foreldrene kan arbeide hjemme. Livet i grender og drabantbyer med få arbeidsplasser vil bli bedre. Telependling vil få større betydning i Norge enn i land med tettere bosetning.


Optiske fibre til hvert hjem
Telenor kan med sitt ferdig utbygde abonnentnett underby alle konkurrenter i de tradisjonelle tefonitjenestene. Med ombygginger kan Telenors nett og kabel-TV-nettene dekke en del interaktive data- og videotjenester. Disse nettene vil ikke kunne tilby telependling slik det vil bli etterspurt. Det kan heller ikke trådløse forbindelser som må konkurrere om det samme frekvensbåndet. Det vil trengs optiske fibre til hvert hjem for å få nødvendig kapasitet.
Energiverkene vil kunne utnytte et samband med elektrisitetsmåleren i hjemmene til hyppigere måleravlesninger, sending av prisinformasjon og styring av kraftkrevende utstyr hos abonnentene. Dette kan utjevne belastningstopper for kraftselskapene og redusere behovet for utbygging av kraftverk og linjer.
I dag dekker Telenor og energiverkene hjemmene med to nett. De er med hensikt bygget separate fordi nærføringer medfører støy og fare for ødeleggelse. Energiverkene kan integrere et sambandsnett til hjemmene med optisk fiber i sitt nett. Optisk fiber kan legges inn i inntakskabelen der en fornyer eller bygger nytt. Terminalen får plass der elektrisitetsmåleren sitter i sikringsskapet i dag. Elektrikeren kan kople til både elektrisitet og fiber. Terminalen kan ha innebygget elektrisitetsmåler og fibertilkopling til et lokalt data- og TV-nett for hjemmet. Fiberen gjør sambandet immunt mot støy og overslag fra lysnettet. Billigere strøm, telependling, kabel-TV og telefoni bør bli en del av tilbudet fra det lokale energiverket. For å kople mellom kommunene kan en benytte Telenor eller det selskap som gir best vilkår.


Ett nett billigere enn to
Man kan ikke sammenlikne de forskjellige alternativene ut fra hva utstyr eller programvare koster i dag. Prisen på utstyret vil fortsette å falle. De viktigste kriteriene vil være hvilke tjenester nettet tilbyr og som kan nedbetale nettet og driftsutgiftene for nettet. Energiverkene vil kunne tilby de tjenestene som betaler best tilbake. Ett nett for elektrisitet og teletjenester er billigere i drift enn to nett. Dette gjelder særlig i strøk hvor avstandene er store.
Vi har i dag ingen god plan for hvilke teletjenester vi ønsker. Uten en slik plan kan teletjenestene komme slik de i dag blir tilbudt hos leverandører av utstyr. Et nytt abonnentnett vil da være tilpasset områder med en større tetthet av brukere enn hos oss. Nye tjenester vil i så fall komme i de tettbygde områdene, mens andre strøk vil falle utenfor. Krav om at tjenester skal tilbys over hele landet kan føre til klattvis utbygging. Utbyggingen kan bli bedre gjennomført hvis den styres lokalt, et eksempel er elektrifiseringen. En utbygging i energiverkets regi vil også styrke energiverkenes lokale fotfeste.
Konklusjonen er klar: Det er bare optisk fiber som kan gi abonnentene de tjenestene som vil bli etterspurt. Energiverkene kan legge optisk fiber billigst og kan samtidig redusere egen kraftutbygging. Energiverkene har de beste forutsetninger for å kople abonnentene til de nye teletjenestene. Det er viktig å forberede for nye tjenester når man vurderer regler for abonnentnettet for teletjenester.

Billigere strøm, telependling, kabel-TV og telefoni bør bli en del av tilbudet fra det lokale energiverket

Skrevet av: Trond Bakke