Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- La kommunene beholde selskapsskatten

Rattsøutvalget møter motbør blant fylkes- og kommunepolitikere i spørsmålet om overføring av selskapsskatt til staten.

61 prosent av de 423 lokalpolitikerne Opinion har spurt for Kommunal Rapport er uenige i at skatten bør overføres til staten, til tross for at reformen betyr at selskapsskatten skal erstattes med andre ordninger. 26 prosent av politikerne er enige med Rattsø-utvalget i at overføring til staten er den beste løsningen.


Det er klare partipolitiske forskjeller i synet på dette spørsmålet, men i samtlige partier er det flertall mot at staten skal overta selskapsskatten. Mest «Rattsø-vennlig» er man i Arbeiderpartiet, hvor 39 prosent sier ja til overføring til staten, mens 48 prosent går imot. I den andre enden finnes Høyre og Frp, med 10 prosent for overføring og over 80 prosent i begge partier mot.


Også når det gjelder geografi og kommunestørrelse spriker svarene. I kommuner med mellom 5.000 og 10.000 innbyggere er 35 prosent av de spurte for overføring til staten, mens bare 20 prosent er av samme oppfatning i kommuner mellom 20.000 og 50.000.


Rattsøutvalget får størst tilslutning for sitt forslag i Trøndelags-fylkene (42 prosent) og klart minst på Vestlandet (19 prosent).


Like interessert
Et knapt flertall på 52 prosent av de spurte tror kommunene vil være like interessert som før i å drive næringsutvikling dersom staten får selskapsskatten. 43 prosent mener kommunene vil bli mindre interessert. Det tyder på at skatteinntektene vurderes som et viktig incentiv for næringsutvikling i mange kommuner.
I KrF og Høyre er det 59 prosent som tror interessen vil bli mindre, mens blant de spurte som sogner til Arbeiderpartiet var det hele 69 prosent som mente at interessen ville bli som før.
Geografisk sett trodde halvparten av de spurte i Oslo/Akershus at interessen ville synke, mens 61 prosent i Nord-Norge tror på like stor interesse for næringsutvikling, selv om selskapsskatten overføres til staten.