Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

På lederplass i andre aviser

Agderposten
Hva vinner vi med å sende pasienter ut av landet, for å bli operert på utenlandske sykehus av norske leger på overtid? Det er som om norsk helsevesen skulle ha lagt et nytt vers til den bakvendte visa. Problemet forsterkes når politiske myndigheter både skal styre via knappe økonomiske rammeoverføringer og via tildeling av garantier og rettigheter. Da oppstår det køer. Da må man enten droppe garantiene, betale mer, eller akseptere at folk ordner opp på egen hånd.


Bergens Tidende
Det bør vel være full enighet om at når og hvis politikerne må velge mellom hensynet til pasienter og borgere på den ene side, og sine egne sykehus - «produsenter» - på den annen, skal lojaliteten ligge hos pasientene og hos de velgere som de har fått fullmakt fra.
Men man sitter tilbake med et helt grunnleggende problem: Hvorfor holder det offentlige norske helsevesen på å bli utkonkurrert og utpriset fra «markedet»? Kan man forklare det bare med at arbeidsfreden i fjor sommer ble kjøpt alt for dyrt, eller har man grepet helt feil an i måten å organisere og prioritere? Med åpne grenser både innenlands og internasjonalt er man for første gang i stand til å gjøre sammenligninger.


Vårt Land
Norske studenter legger snart beslag på halvparten av Danmarks medisinske studieplasser, helseministeren vil importere 1.000 utenlandske leger og sende syke nordmenn til utlandet. Dessuten er det nå stadig flere norske sykehjem som bygger filialer i Spania.
Det er ikke til å komme bort fra at det nå går rett vei for gamlelandet, i alle fall når det gjelder helse. Kanskje vi også på andre områder burde satse på billige utlendinger - for eksempel kunne forsvar av landet settes bort til noen veltrente menn fra tidligere Jugoslavia. Og russere og spanjoler kunne mot en liten godtgjørelse hente fisken opp av havet for oss.
Her er det mye som kan gjøres slik at friske nordmenn får anledning til å konsentrere seg om sine hobbyer.


Dagens Næringsliv
Hernes skal ha ros for svært mange av tiltakene dersom han gjennomfører dem. Uten tvil har legene sin del av ansvaret for miséren i sykehusstellet. Sykehusorganiseringen, profesjonskamper, spesialpraksis på kvelden og en særdeles sterk fagforening har ikke gjort det enklere å lage effektive organisasjoner ut av sykehusene.
Når det er sagt er det imidlertid liten tvil om at hovedansvaret hviler trygt og godt på våre politikeres skuldre. Problemet og krisene i norsk helsevesen er ikke noe som har dukket opp under regjeringen Jagland. Historien på dette området går lengre tilbake. Vi er dem alle takk skyldig for dagens situasjon. Derfor er entusiasmen for Hernes’ tiltak noe avdempet.

Skrevet av: Kommunal Rapport