Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Klubbet og klart

Kommunestyremøtene i Tromsø omtales som Muppetshow og representantene er blitt kalt en gjøglertropp. Behandlingen av årsbudsjettet bekreftet karakteristikkene, og ble en ni timers sirkusforestilling. Til tider var det uklart hvem som var sirkusdirektør.

Byens ordfører var bortreist, og varaordfører John Skog (KrF) fikk den tunge oppgaven med å lede kommunsteyremøtet. Som en dorsk St. Bernhardshund dro han i gang uten at noen hørte et ord av hva han sa - før han omsider snakket i riktig mikrofon.


På bakerste benk ble det hvisket at man håpet på et raskere tempo og større møteeffektivitet med varaordføreren. Håpet brast, og ikke på noe tidspunkt var det eleganse eller effektivitet i møteledelsen. - Han e´kje nokka bedre enn ho Yttergård, ble det sagt.


Gjespende start
Den store saken var behandlingen av årsbudsjettet, som Tromsø hadde fått tre ganger i retur fra fylkesmannen. Til tross for heftig debatt, fikk rådmannen det stort sett som han ville. Dermed ble det, som flere antydet, en svart dag for skolen som foreløpig må klare seg uten fire millioner kroner til nye bøker.
Det var skolens framtid som startet sirkuset. Folk snakket i munnen på hverandre og regien burde umiddelbart vært strammet inn. På spørsmål om noen hadde merknader til innkallingen kom flere hender i været. Så var det tvil om innkalling var det samme som saksliste, før det ble rot i rekkefølgen av talere.
- Nå har vi brukt en halv time på å diskutere dagsorden. Jeg håper at vi kan få en forsvarlig budsjettbehandling, sukket Aps Steinar Dreyer.
Tre kvarter senere var saksrekkefølgen klar. En rekke representanter fra administrasjonen, lærerlaget og skoleelever hadde benket seg i salen på Ishavshotellet der møtet ble holdt. Lyse og fine omgivelser, men selv myke stoler blir vonde etter nesten et halvt døgn.
Av sakskartets 16 saker ble det fattet 3 vedtak, resten ble utsatt.


Brystfagert i Se Hør
Varaordfører Skog advarte mot å øke skatteanslaget for å sikre økonomisk armslag, og var mest opptatt av å får budsjettet i havn.
- Roma ble ikke bygget på én dag, heller ikke budsjettet i Tromsø, sa han, og lite hadde han mer rett i den dagen. Rådmann Wiggo Fjellberg fulgte opp med sterke formaninger om å trygge den rammen han selv hadde lagt opp til, men hans trussel om ny retur fra fylkesmannen vakte harme.
- Som guttunge ble vi ofte skremt med noe som kalles busemannen. Nå skal vi skremmes av noe som heter fylkesmannen, sa Dreyer.
Gerd Bjørhovde fra SV ville øke skatteanslaget med 10 millioner kroner for å løse krisen. Og mens hun holdt sitt hovedinnlegg, koste Frp-benken seg med Se Hør, spesielt en reportasje om brystfagre Anna Nicole Smith.


Cognac og bomull
Selv om møtet i Tromsø kan oppsummeres som et kaotisk sirkus, skal det gis ros: Det var til tider et meget sterkt engasjement. Ordbruken var misunnelsesverdig frisk, og trege søringer har mye å lære. Rene ord for penga, det vil vi ha mer av rundt om. Men sterkere styring må kunne kreves.
Flere ganger var det uklart hva man hadde stemt over og hvor mange som hadde stemt hva. Det ble krevd ny votering, samtidig som andre lurte på om man hadde sluttet å bruke talerstolen. Ved ett tilfelle var det ikke enighet om hva som var fremmet av forslag, og hva de skulle settes opp mot. Ordføreren lyttet kun til seg selv, og hadde nærmest pakket klubba inn i bomull.
I diskusjonen om bygging av sykehjem versus bo- og servicesenter, var uklarheten så stor at Ap fryktet å bli bondefanget, Høyre ba om en avklaring og KrFville ha en ny utredning.
Slik gikk det slag i slag. Til og med middagspausen fikk etterspill: Etter maten entret den munnrappe og dyktige Charlotte Kristiansen (RV) talerstolen. Ved hennes bord var det servert øl til maten og cognac til kaffen. Det ville hun ha seg frabedt, og forlangte ordførerens garanti for at slikt ikke gjentar seg. Garantien fikk hun, og ordføreren minnet om at de folkevalgte skal gå foran som gode eksempler.
Ordvekslingen løsnet latter, som etter ni timer ble til lange gjesp. Således ble møtet et godt eksempel - på hvordan det ikke bør være.

«Roma ble ikke bygget på én dag, heller ikke budsjettet i Tromsø.»
Varaordfører John Skog (KrF)

«Som guttunge ble vi ofte skremt med noe som kalles busemannen. Nå skal vi skremmes av noe som heter fylkesmannen.»
Steinar Dreyer (Ap)

Mens Gerd Bjørhovde (SV) holdt sitt hovedinnlegg, koste Frp-benken seg med Se Hørs reportasje om brystfagre Anna Nicole Smith.


Tromsø kommunestyre, 30. april 1997
Kommunestyresalens miljø: 5 (Ishavshotellet)
Tilhørerkomfort: 3
Tilhørerservice: 3
Representantenes framstillingsevne: 3
Møteledelse: 1
Sakskartets forståelighet: 3
Debatten (aktivitet, form futt, ant. deltakere): 4
Totalt: 3


Nøkkeltall:
Antall saker: 16
Antall vedtak: 3
Møtets lengde: 9 timer (inkl. pauser og gruppemøte)
Antall tilhørere: ca. 20 (inkl. folk fra adm.)
Antall kommunestyrerepresentanter: 69
Antall frammøtte representanter: 68, hvorav 11 vararepresentanter

Skrevet av: Mikkel Friis