Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- Høyre - det er mæ!

- Jeg er nok litt aparte. Det er derfor jeg passer inn i Bergen, innrømmer Trude Drevland. - Det jeg er opptatt av er litt aparte også: Fylkeskommunen og KS og sånt.

Selv om du verken er fra Bergen eller medlem av Høyre kan du ikke ha unngått å legge merke til henne. Den flotte og høyreiste damen vekker oppsikt når hun feier inn i enhver forsamling. Selv mener hun å være romslig, men hun tror andre kan karakterisere henne som slitsom, men kreativ.


Godtatt i Bergen
Hun er 50 år og kommer opprinnelig fra Vesterålen, Trude Drevland, avtroppende leder i Bergen Høyre. Bare det å komme utenfra og bli godtatt er en bragd i byen der alle som ikke er ektefødte erkebergensere blir utsatt for en stor porsjon skepsis. Ikke for det - kanskje det er noe med nordlendinger og bergensere? Bengt Martin Olsen kom jo også nordfra.
Kjapp i replikken og målbevisst var hun tidlig. Politikeren Drevland, med fødenavnet Larssen, så kimen til sin politikerkarriere allerede ved middagsbordet hjemme i Melbu. Det skulle mye til for å komme til orde blant tre eldre søsken som hadde en skuespiller (Lars Andreas Larssen), en ordfører (Vigdis Gjelsvik) og en tomtegubbe (Erik J. Larssen) i magen. Trude var attpåklatten. Faren, den lokale grossereren, var dessuten Høyre-mann. Trude var 12 år da hun deltok på sin aller første Unge Høyre-leir sammen med søsteren Vigdis.
- Hvorfor ble det egentlig Høyre?- Høyre er meg. Høyre inneholder det meste av meg. Jeg er en del av det verdikonservative partiet, Høyre med sosial troverdighet. Jeg har vært kritisk innad i partiet. Men Høyre har lært seg å leve med meg.


Som jenter flest
Mange tror kanskje hun kun er den velpleide og taleføre Høyre-dama, den litt kjappfrekke fine frua med et perfekt ytre og en kjent advokatmann til å forsørge seg, dersom politikken ikke skulle være noe gøy. Den gang ei. Trude Drevland har absolutt måttet stå på egne ben.
- Jeg har vært igjennom alle de samme tingene som jenter flest: Liten selvtillit, usikkerhet, jeg trodde aldri jeg var god nok. Men jeg har ikke vist det utenpå.
Etter gjennomført sykepleierutdanning brøt hun med sin første ektemann og var enslig forsørger i 11 år. Hun har vært sjefsykepleier i Stokmarknes og direktør ved Bergen Røde Kors Sykehjem. Nå går hun av som leder Bergen Høyre til fordel for jobben som generalsekretær i Norges Musikkorpsforbund.
- Egentlig hadde jeg tenkt å plage dem med meg i to år til, sier hun spøkefullt.
Det er ingen hemmelighet at enkelte i Bergen Høyre har et noe anstrengt forhold til Drevland.


Vil skvise ordførerne
Hun er den eneste i familien som aldri har spilt i musikkorps. Men så var det andre kvalifikasjoner enn intens interesse for korpsmusikk som gjorde at hun fikk jobben. Nå gleder Drevland seg ustyrtelig til å skvise alle landets ordførere for midler til skolekorpsene i alle fremtidige sosiale evenementer.
- Ordførerne skal ikke få en sjanse til å unngå å bevilge penger til korpsene. Jeg har utrolig sansen for det havet av frivillige som slutter opp om korpsbevegelsen, sier hun.
Men i fylkestinget gir hun seg ikke med det første. Ikke i KS’ forsknings- og utviklingsutvalg heller.
- Det er egentlig fylket som er min arena, og KS. Jeg er blitt spurt om stortingsnominasjon, men sa nei. Takke meg til fylkestinget framfor å sitte på bakerste benk i Stortinget. Det er i fylkeskommunen de framtidige utfordringene ligger, og jeg liker å ta fatt på de umulige oppgavene, proklamerer Drevland.
I likhet med flere av sine partifeller synes hun det er for mange forvaltningsnivåer.
- Men jeg lover å holde ut i fylkeskommunen så lenge den eksisterer.
Så det, så.

- Høyre inneholder det meste av meg. Jeg er en del av det verdikonservative partiet, Høyre med sosial troverdighet, sier Trude Drevland.

Takke meg til fylkestinget framfor å sitte på bakerste benk i Stortinget

Skrevet av: Siri Baastad