Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Vi trenger miljøvernlederne

Hvaler, som mange andre kommuner, har valgt ikke å beholde en egen miljøvernleder. Dette er svært beklagelig.

Vi har nok av oppgaver og et klart ansvar for en lokal bærekraftig utvikling. Miljøvernansvaret skal faktisk inngå i all kommunal virksomhet og planlegging.


Hvaler Ap, Sp og Venstre gikk inn for en slik stilling. Men det ble et forslag fra SV – om å innføre en sjekkliste for miljøvern, som én av saksbehandlingsrutinene i forvaltningen – som fikk flertall i kommunestyret til slutt.


Hvaler Høyre, med ordfører Ole Kristian Kjølholdt i spissen, gikk imot å ha en miljøvernlederstilling, og da lurer jeg på hvilke holdninger og prioriteringer dette viser – vil Høyre motarbeide en miljøvennlig utvikling?


Det er skremmende å registrere hvordan miljøvern vurderes nedprioritert til fordel for andre oppgaver i Hvaler kommune. Det påstås at det ikke finnes lønnsmidler til stillingen, men det er tøys, det det spørs på er jo bare hva man vil prioritere. Etter mitt syn er det best økonomi for kommunen å beholde slik kompetanse.



Press i Østfold

Vi ser et stadig økende press på kystsonen i Østfold, og det er penger å hente i en egen rådgiver som kjenner sitt lokalsamfunn og kan analysere og legge fram viktig kunnskap til politisk behandling og ovenfor organisasjoner og bedrifter m.v. Alle kommuner skal nå bidra til Lokal Agenda 21 (LA 21), og det er for dårlig hvis ikke også Hvaler kan skilte med aktiv kompetanse for miljøvennlig arealpolitikk og næringsutvikling.


Hvis kommunen ønsker en næringsutvikling basert på Hvalers egenart og naturressurser, er det påkrevet at kvaliteten på «varen» opprettholdes. Det gjøres best med lokal fagkompetanse på miljøområdet.


Hvaler kommune har latt utarbeide mange planer som gjelder miljøvernspørsmål, blant annet en om det biologiske mangfold med kulturlandskap som ble presentert på en pressekonferanse 16. oktober 1996!



Planer lagt i skuffen?

Planen (rapport nr. 5/96 fra Fylkesmannen i Østfold) er dessverre ikke blitt politisk behandlet og ser ut til å havne i skrivebordsskuffen, sammen med mange andre planer for gode formål i Hvaler kommune, til tross for at ordføreren var en pådriver i prosjektet.


I Hvaler har vi et unikt natur- og kulturlandskap som vi med fornuft kan ta vare på og bruke til glede for oss som bor her og for dem som kommer på besøk hit i fritida, på ferietur, på privat besøk eller i jobbsammenheng. Hvaler har blant annet flest sjeldne og truede plantearter blant norske kommuner. Dette bør vi være stolte av og vise at vi tar miljøet på alvor i saksbehandlingen om arealutbygging eller naturvern, og når kommunen og bedrifter lager brosjyrer om hva vi kan by på i Hvaler!

Skrevet av: Johnny Arntzen