Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- Femte ferieuke kan gi gevinst

- Bruk innføringen av den femte ferieuken til å organisere arbeidstiden mer fleksibelt, oppfordrer FAFO-forsker Thore K. Karlsen.

På denne måten mener Karlsen at den femte ferieuken gi kommuanl sektor økt produktivitet, ikke et tap. Han mener land som Danmark og Tyskland langt på vei har tatt inn igjen de ekstra ferieukene i form av mer fleksibilitet i arbeidslivet. Mer fri ble et incitament til en bedre organisering av arbeidstiden.



Bedre service

Et eksempel på det Karlsen mener er bedre organisering av arbeidstiden, er fra forsøket med seks timers dag i bydel Majorstuen i Oslo. Der la de om bemanningen på et sykehjem, slik at den var størst når brukerne trengte det.


- Arbeidstiden bør organiseres etter når det er noe å gjøre. I Norge har vi en tilstedeværelsesplikt mellom 8.00 og 16.00. Hva vi gjør i dette tidsrommet, er det mindre kontroll på. Kommunene har for eksempel åpent midt på dagen, når alle andre er på jobb. Denne korte servicetiden går ut over privat sektor, mener Karlsen.


- Er det ikke vanskelig å få til fleksible ordninger i arbeidslivet? Folk ønsker vel normalarbeidsdag?


- Opinionundersøkelser blant norske arbeidstakere viser at folk flest, ja, selv småbarnsforeldre, ønsker fritiden sin samlet i større blokker. Dette kan de oppnå ved hjelp av mer fleksibel arbeidstid, mener Karlsen.


Selv har han bidratt ved gjennomføring av fleksible arbeidstidsordninger i norsk industri. Arbeiderne får fri mot å jobbe lenger ved behov. Arbeidet kan være sesongbetont, eller det kan være topper i løpet av en dag. Fjerdingstad trevarefabrikk på Hokksund har for eksempel firedagers uke. Dette er fullt lovlig, og reguleres av arbeidsmiljølovens § 47 om gjennomsnittsberegninger av arbeidstid på årsbasis.



Fordeler ved lengre ferie

Undersøkelser Karlsen har gjor av folks forhold til ferie, viser at kort ferie bruker folk til å ta seg inn igjen etter slitsomme arbeidsdager. Lengre ferie brukes til reiser og til å lære noe.


- Det tar tid før jobben slipper, mener Karlsen.


- I Danmark ble den sjette ferieuken byttet mot en utvidelse av normalarbeidstid til kl. 18.00. Er dette veien å gå i Norge, for å få til den femte ferieuken?


- Det vil sikkert lette innføringen, ja.


Og Karlsen legger ikke skjul på hva som er hans personlige mening om vårens heteste krav før lønnsoppgjøret:


- Det er på høy tid med en femte ferieuke i Norge. Å ha vesentlig mindre ferie enn land vi konkurrerer med, er det samme som passiv sosial dumping, mener Karlsen.

Skrevet av: Siri Baastad