Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Mer ferie - lav lønnsvekst

Økt kjøpekraft, en ekstra ferieuke og avsetning til etter- og videreutdanning er de sentrale kravene fra LO. Innstramming i innleie av arbeidskraft er et annet krav som Hågensen la vekt på.

Kravene ble overlevert NHO mandag denne uken. Det settes nå ned arbeidsgrupper som skal behandle de ulike kravene. Fremdriften i forhandlingene er noe uklar. Målet er at NHO og LO anbefaler en avtale før 1. april. Det betyr eventuelt en meglingsfrist den 31. mars dersom oppgjøret havner hos meglingsmannen. Dersom det blir forbundsvise tilpasningsforhandlinger kan disse foregå ut over denne fristen.


Partene i offentlig sektor har sitt første møte den 10. april. Da bør et resultat fra privat sektor være klart. Fristen for å få til en avtale i kommunesektoren er 1. mai.



Fakta om lønnsoppgjøret

Femte ferieuke er flaggsak i lønnsoppgjøret. Innføringen skal skje ved at arbeidstiden reduseres med fire dager. Arbeidstakerne skal selv bestemme hvordan fritiden skal tas ut. NHO mener det ikke er rom for lengre ferie.



Det er en forutsetning at lønnsveksten ikke blir høyere enn hos våre handelspartnere. Det såkalte Arntsen-utvalget anslår veksten til 3 - 3,5 prosent.



LO krever forbedring i kjøpekraften. Yngve Hågensen mener det bør tas hensyn til lavtlønte og langtidsutdannede og til likelønn.



NHO krever forlengelse av avtaleperioden fra to til fire år.



Arbeidet med etter- og videreutdanningsreformen skal videreføres.

Skrevet av: Siri Baastad