Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Tønne-tillegg til liten hjelp

Regjeringens foreslåtte ekstrabevilgning på 1,25 milliarder til sykehusene monner lite. Flere fylker kutter aktiviteten.

Da helseminister Tore Tønne rett før påske bladde opp 1,25 milliarder kroner ekstra til sykehusene, var Kommunenes Sentralforbund kjapt ute med å si at det var for lite. Så hadde da også KS deltatt i en arbeidsgruppe som konkluderte med at fylkeskommunenes behov var rundt to milliarder, mens Tønnes framlegg bare gir fylkeskommunene 700 millioner kroner. Resten av ekstrabevilg-


ningen går på statens andel av finansieringen.


- Dette er for lite, i forhold til de forventninger staten har til fylkeskommunene, sier økonomidirektør Harald Hegle i Sør-Trøndelag fylkeskommune.


Han opplyser at «Tønne-tillegget» ikke forhindrer at aktiviteten ved sykehusene strammes inn i forhold til fjoråret.


- Men vi kutter mindre enn vi ellers ville gjort, sier han.


I Oppland vedtok fylkestinget i fjor høst kutt i 2000-budsjettet på totalt 61 millioner, herav 43 i helsesektoren. Nå kan kuttene reduseres med rundt én tredel, ifølge seksjonsleder Terje Kinn ved strategi- og økonomiavdelingen i Oppland fylkeskommune.


Oppland er én av flere fylkeskommuner som «for lengst» har strammet kraftig inn for 2000, på bakgrunn av den samme situasjonen som avstedkom nettopp stortingsproposisjon nr. 47.



Lavere aktivitetsvekst

Fra KS slås det nå fast den forutsatte aktivitetsveksten på 2 prosent fra 1999 blir umulig å innfri. Mye tyder på at dette er korrekt.


Både Nordland, Troms og Finnmark fylker melder nå om planlagte kutt ved sykehusene. Ved Kirkenes sykehus planlegger man å redusere antall stillinger fra dagens 350 med minst 30 årsverk.


Troms fylkesting har tidligere vedtatt å redusere driftsnivået ved sykehusene, hvis det beregnede underskuddet for 2000 på 134 millioner kroner ikke dekkes. Tønne-tillegget til Troms ble rundt 70 millioner, hvilket skulle bety kutt.


- I 2000 må sykehusene foreta betydelige tilpasninger for å holde budsjettene, noe som vil bety redusert aktivitet og dårligere tilbud, opplyser Kari Brudevoll, fylkesråd for økonomi i Nordland fylkeskommune.


Hordalands andel av ekstrabevilgningen er på rundt 105 millioner kroner. Men i mars varslet fylkesrådmann Paul M. Nilsen i mars om en ubalanse i helsesektoren på minst 180 millioner kroner, og krevde kutt på 65 millioner i 2000-budsjettet. Heller ikke her kan dermed kutt i aktiviteten forhindres. Med mindre Stortingets behandling av proposisjon nr. 47 ender med større summer enn regjeringens forslag.

Skrevet av: Truls Braaten