Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunene kan miste jordmoransvar

En regjeringsoppnevnt arbeidsgruppe vurderer å frata kommunene ansvaret for jordmortjenesten. KS er skeptisk til forslaget.

Alle kommuner på pålagt å tilby innbyggerne jordmortjenester. Nå foreslår en arbeidsgruppe å overføre dette ansvaret til sykehusene, melder Nationen.

Arbeidsgruppen leverer i neste uke en rapport om lokalsykehusene. Her stilles det spørsmål ved om det er hensiktsmessig å opprettholde en kommunal jordmortjeneste. Ifølge gruppen er alternativet å overføre tilbudet til spesialisthelsetjenesten.

Skeptisk

Jordmorforeningen avviser ikke forslaget, men krever at spørsmålet blir utredet nærmere. Foreningen viser blant annet til at avstanden til sykehus er stor mange steder i landet.

KS-leder Halvdan Skard mener det skal sterke argumenter til for å fjerne jordmortjenesten fra kommunene. Han understreker at det er sterke følelser rundt fødetilbudet, og mener folk vil ha nærhet til tilbudet.

- Jeg har ikke registrert noen misnøye med tilbudet vi har i dag, og mener derfor det skal sterke argumenter til for å frata kommunene denne oppgaven, sier Skard til Nationen.

Skrevet av: Erlend Skevik