Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ugla i Elverum

Elverums kommunevåpen prydes av «I rødt ei gull ugle med utslåtte vinger.»

Det var i de store kommunevåpenårene 1984-85 jobben med et våpen for Elverum startet. Lokalavisa utlyste en konkurranse der de fikk inn godt over 100 forslag. Vestlendingen John Digernes fikk jobben med å tegne det endelige våpenet. Han kom frem til 3 furukongler i gull på rød bunn, men det viste seg at Marnadal allerede hadde fått godkjent furukongler i sitt våpen. Endringer ble sendt frem og tilbake mellom Digernes, kommunen og Riksarkivet. Det hele endte med ingenting. Elverum fikk ikke noe våpen da. Men i 1988 ble et nytt utvalg oppnevnt for å få i havn et våpen. Arvid Sveen, med 22 våpen på samvittigheten, fikk oppdraget, og med ham dukket ugla opp. Men også den fikk gjennomgå i lokalavisa. Både uglas utseende og de heraldiske reglene kålet det skikkelig til for våpendragerne i Elverum. Men i september 1988 landet altså ugla til Sveen.
Symbolikken bak valget av ugla ble beskrevet slik: «Den er et symbol for visdom og undervisning, og peker på Elverum som skolesenter.
De fleste ugler er skogsfugler, og ugla kan også representere våre ville dyr og fugler, og dermed symbolisere skogens og utmarkas betydning for Elverum før og nå.»

 

Skrevet av: Britt Glosvik