Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Gir delvis innsyn i søkerliste

Industriprodukter AS i Halden har offentliggjort navnene på 11 av i alt 16 søkere til stillingen som ordføreren er blitt ansatt i.

Blant søkerne er Elisabeth Suther, som er fungerende avdelingsleder ved Halden ASVO og altså midlertidig ansatt i stillingen ordfører Per-Kristian Dahl (Ap) skal overta til høsten, hvis han ikke kan fortsette som ordfører.

Det framgår av søkerlista som ble frigitt tirsdag. Onsdag la Halden kommune fram en redegjørelse som slår fast at Industriprodukter er omfattet av offentlighetsloven.

Selskapet eies og styres av kommunen, er avhengig av offentlig støtte og driver ikke i konkurranse med andre attføringsbedrifter. Hele offentlighetsloven må derfor antas å gjelde for virksomheten, konkluderer rådmann Per Egil Pedersen i redegjørelsen.

Også kommunens to andre heleide aksjeselskaper, Halden Byutvikling og Inkubator Halden, skal praktisere offentlighetsloven, fastslår rådmannen her.

– Vi hadde behov for å tydeliggjøre hva administrasjonen mener om dette, og sørger nå for at alle våre selskaper er kjent med dette, sier Pedersen til Kommunal Rapport.

Hvorvidt kommunens tre heleide aksjeselskaper faktisk har fulgt offentlighetsloven fram til nå, kan han ikke uttale seg om. At selskapene følger loven, er det selskapenes styrer som har ansvar for, ifølge rådmannen.

Fem hemmelige søkere

Alle virksomheter som er omfattet av offentlighetsloven, skal så snart søknadsfristen har gått ut, sette opp en søkerliste med fullstendig oversikt over hvem som har søkt stillingen. Hensikten er å gi offentligheten mulighet til å kontrollere at det ikke tas utenforliggende og usaklige hensyn, men at den best kvalifiserte søkeren tilbys jobben.

Navnene på fem av Dahls konkurrenter til stillingen som avdelingsleder er ikke oppgitt på søkerlista som ble frigitt tirsdag, en uke etter at Kommunal Rapport ba om innsyn i den. Tre søkere «ønsker ikke offentliggjøring» og to har trukket søknadene. Kommunal Rapport har i dag klaget på hemmeligholdet av disse søkerne.

Offentlighetsloven åpner for at søkeres navn i enkelte tilfeller kan unntas fra søkerlista. Men det er ikke nok at søkeren ønsker dette. Vedkommende må ha en særskilt begrunnelse, og denne må veies opp mot allmennhetens interesse i å få innsyn i en fullstendig søkerliste. Det skal legges vekt på om det knytter seg særlig offentlig interesse til stillingen, framgår det av loven.

Rådmann Per Egil Pedersen vil ikke kommentere noe som dreier seg om ordførerens ansettelse i Industriprodukter eller offentliggjøringen av denne søkerlista. Han avviser også at det er denne saken som har tvunget fram en avklaring på om kommunens aksjeselskaper omfattes av offentlighetsloven.

– Åpen linje

Pedersen kjenner ikke til at noen tidligere har begjært innsyn i selskapene. Men forholdet til offentlighetsloven har tidligere vært oppe i styret til Inkubator Halden AS, der han selv er styremedlem, forteller han.

Ifølge rådmannen har kommunen siden et vedtak i 2005 praktisert meroffentlighet. Det betyr at den i utgangspunktet offentliggjør alt den ikke etter loven må unnta. Rådmannen viser også større åpenhet enn loven krever, når han nå slår fast at også Halden Byutvikling AS skal praktisere offentlighetsloven. Formelt sett kan dette selskapet unntas fra loven, fordi det ikke har noen fast ansatte.

– Hensikten med Halden Byutvikling er å gjennomføre planer for byutviklingen. Dette har stor samfunnsmessigbetydning. Som rådmann mener jeg det er viktig å legge seg på en åpen linje, sier Pedersen.