Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kalibrert barometer

Bærum-ordfører Odd Reinsfelt (H) kommer med gode innspill om Kommunal Rapports Kommunebarometer i et innlegg 5. mai. Han har naturligvis helt rett i at et slikt barometer må kalibreres, for å bruke hans terminologi. Det gjør vi også – men vi kan fortsatt bli bedre.

Kommunebarometeret har en sluttabell der vi legger vekt på kommunenes korrigerte inntekt – det vil si hvor mye hver enkelt har å rutte med når man tar hensyn til utgiftsbehovet. Denne korrigeringen taper blant annet Bærum litt på, siden kommunen er rikere enn gjennomsnittet.

Man kan også kalibrere barometeret på andre måter. Dessverre er det praktisk umulig å presentere alle i vår avis; vi må gjøre noen valg. De kommunene som har mottatt egen analyse, får barometeret kalibrert i forhold til kommunegruppe, fylke og inntektsnivå.

I reportasjene i vår avis før påske valgte vi til slutt å besøke de som kom ut helt på topp innen hver sektor. I fjor satte vi søkelyset på dem som hadde lave inntekter og gode resultater. Det er gode argumenter for begge måter å gjøre det på.

Uansett vil vi alltid komme tilbake til den utfordringen Reinsfelt griper tak i: Det er naturligvis ikke slik at alle kommuner har noe å lære av en rik, stor, liten, mellomstor, fattig, urban eller bygdedominert kommune. Derfor trykker vi også tabellen over de 15 med de beste nøkkeltallene, og legger ut alle tabeller for nærmere gransking på nett. Her kan kommuner og andre se nærmere på hvem som gjør det bra, og hvilke av disse det kan være naturlig å sammenligne seg med.

Naturligvis kunne det vært interessant for oss å lage en sak på hvorfor Bærum har så langt dårligere nøkkeltall enn Kristiansand hva gjelder fagutdannet arbeidskraft, eller om hvorvidt det er mulig for Bærum å kutte nærmere 20 prosent av barnehagekostnadene, slik at kommunen blir blant de billigste i landet – slik for eksempel Bodø er. Og motsatt har mange kommuner mye å lære av Bærum på andre områder.

Vi skal videreutvikle og forbedre Kommunebarometeret framover, og håper mange vil se nytten av at vanlige folkevalgte kan få et nøytralt bilde av hvordan kommunen driver.