Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Behandlet kritikk mot seg selv

Folldal kommune har brutt reglene om habilitet, fastslår Fylkesmannen i Hedmark. Ordføreren tror fortsatt hun har folkets tillit, selv om hun er blant dem som er kjent inhabil.

Det heleide kommunale selskapet Folldal Eiendom AS fikk for en stund siden sterk kritikk fra kommunerevisjonen for manglende kontroll og til dels manglende forankring av prosjekter i kommunestyret. Da kommunestyret skulle behandle revisjonsrapporten i november, var tre Ap-representanter med på dette, til tross for at de hadde klare bånd til styret i det kommunale selskapet:

• Ordfører Eva Tørhaug: Styreleder i Folldal Eiendom AS.

• Representant Stian Tørhaug: Sønnen til Eva Tørhaug

• Representant Anita Tellebon: Gift med et medlem av styret i Folldal Eiendom AS.

Et spørsmål om tillit

– Det er en del forhold både i administrasjonen og hos det politiske flertall i Folldal som verken kan eller bør aksepteres, og som det er helt nødvendig å få rettet opp, sier Kolbjørn Kjøllmoen (Sp).

Han er blant dem som sørget for å klage vedtaket inn for Fylkesmannen. Derfra er nå kommunestyrets vedtak i saken opphevet, ettersom alle tre var inhabile og ikke skulle deltatt da saken ble behandlet.

– For meg handler dette om hvorvidt befolkningen i Folldal kan ha tillit til de vedtak som kommunestyret fatter, sier Kjøllmoen.

Dette hensynet står også sentralt bak forvaltningslovens § 6 andre ledd, som nå feller de tre representantene. Bestemmelsen peker på at inhabilitet også oppstår om det foreligger «særegne forhold» som kan være egnet til å svekke noens upartiskhet.

Opp til kommunestyret

Ordfører Eva Tørhaug og hennes sønn oppgir til Kommunal Rapport at de opplevde det uproblematisk å delta i kommunestyrets behandling av rapporten. De påpeker begge at de i forkant av saken gjorde kommunestyret oppmerksom på forhold som kunne gjøre dem inhabile, og lot det være opp til flertallet å avgjøre.

– Når kommunestyret fastslår at jeg er habil, måtte jeg jo bare forholde meg til det, sier ordfører Eva Tørhaug.

– Benyttet du deg av din mulighet til å oppfordre kommunestyret om å få bli fritatt i forkant av saken?

– Nei, jeg ba dem kun om å vurdere min habilitet. Det kan jo ikke være slik at bare man ikke vil være med på noe, så slipper man.

– Kan befolkningen i Folldal ha tillit til Arbeiderpartiet, når både du og din sønn er med på å behandle en rapport som inneholder kritikk mot styret du leder?

– Men altså, det er ikke bare snakk om meg som styreleder. I et selskap er det et helt styre som fatter vedtak. Jeg mener at jeg er til å stole på, og at jeg står til rette for det jeg gjør, sier Tørhaug.

Det samme mener sønnen Stian Tørhaug.

– Jeg er overrasket over at Fylkesmannen går inn og overprøver kommunestyrets skjønnsvurdering. Det var ikke jeg som erklærte meg habil, det var det kommunestyret som gjorde, sier han.

– Opplevde du det ikke som spesielt å måtte være med på behandle en rapport som til dels inneholder sterk kritikk mot styret din egen mor leder?

– Nei, det opplevde jeg ikke. For meg var det viktig å spørre kommunestyret om min habilitet i saken. Selve saksbehandlingen i kommunestyret etterpå opplevde jeg som uproblematisk.

Også Anita Tellebon peker på at det var kommunestyret som behandlet spørsmålet om hennes habilitet, og at hun selv fratrådte fra denne behandlingen.

– En er jo bare en vanlig mann i gata somønsker å gjøre det beste for bygda. Når en ser hvor stor sak dette har blitt, er det jo nesten så man kan skremmes til å melde forfall fra slike møter i fremtiden.

Mener Fylkesmannen er uklar

Rådmann Brit Kværness tar Fylkesmannens avgjørelse til etterretning. Hun peker på at det i forvaltningsloven heter at avgjørelser om habilitet i kollegiale organ skal fattes av organet selv. Til nå har hun derfor ikke sett det som sin oppgave å vurdere hvorvidt det i hver enkelt sak foreligger “særegne forhold” som skulle tilsi inhabilitet blant kommunestyrets medlemmer.

– Jeg har alltid en grundig gjennomgang av habilitetsreglene i starten av hver kommunestyreperiode, og ellers ved behov. Så har det vært opp til hver enkelt representant å melde fra, slik at organet eventuelt kan vurdere vedkommendes habilitet, sier hun.

Administrasjonen vil nå skrive et brev til Fylkesmannen for å få en utdypet begrunnelse for hvorfor det foreligger “særegne forhold” for de tre kommunestyrerepresentantene.

 – Fylkesmannen skriver lite om hvilke vurderinger det er lagt vekt på.

Lovendring fra høsten

En endring i forvaltningsloven trer i kraft etter valget. Den innebærer at styreledere i kommunale selskap automatisk blir inhabile i kommunestyret, mens det i dag er det stikk motsatte som er hovedregelen. Både rådmannen og ordføreren i Folldal kommune er kjent med lovendringen.

– Ja, den har jeg kjent til lenge, bekrefter ordfører Eva Tørhaug.