- Vi har to alternativer. Det ene er å ta Fylkesmannens konklusjon til etterretning og starte på nytt, det andre er bare å kaste kortene, sier ordfører Jørn Stene i Fauske. Foto: Fauske kommune
- Vi har to alternativer. Det ene er å ta Fylkesmannens konklusjon til etterretning og starte på nytt, det andre er bare å kaste kortene, sier ordfører Jørn Stene i Fauske. Foto: Fauske kommune
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Skolevedtak var ugyldig - høringsfristen for kort

De berørte må få mer enn tre dagers høringsfrist, fastslår Fylkesmannen i Nordland, som har opphevet vedtaket i Fauske om å beholde to skoler.

– De som skulle vært hørt, er hørt, men de har ikke fått den tiden de skulle, sier utdanningsdirektør Guri Adelsten Iversen hos Fylkesmannen i Nordland til Avisa Nordland.

Fylkesmannen har etter en lovlighetskontroll opphevet vedtaket kommunestyret i Fauske gjorde 11. februar om å beholde grendeskolene Hauan og Erikstad. Utdanningsdirektøren understreker at de ikke har vurdert om kommunen har prioritert riktig, men om den har fattet en beslutning i tråd med loven.

Mens anbefalt høringsfrist i slike saker er to måneder, skal de berørte i den aktuelle saken om skolestruktur bare ha fått tre dager til å komme med synspunkter. At vedtaket innebærer at skolene opprettholdes, og dette kan virke gunstig for elever og ansatte, kan ikke rettferdiggjøre den korte høringsfristen.

Fylkesmannen er også i tvil om hensynet til skolebarnas beste er vurdert. Den har også merket seg at Robek-kommunen Fauske ikke har funnet penger til å opprettholde skolene, refererer Avisa Nordland fra Fylkesmannens vedtaksbrev.

Ordfører Jørn Stene (Andre) i Fauske er overrasket over at skolevedtaket er blitt underkjent.

– Det var en strek i regninga, og dette må avklares raskt. Vi har to alternativer. Det ene er å ta Fylkesmannens konklusjon til etterretning og starte på nytt, det andre er å kaste kortene. Med høringsfrister og saksforberedelser vil vi komme langt ut i sommeren før vi får tatt en beslutning. Det er ingen lett oppgave, sier han.